Σπάνιο βίντεο από τη συναυλία του Παύλου Σιδηρόπουλου κατά του νέφους στην πλατεία Κοραή το 1987
Η μοναχική πορεία του «πρίγκιπα» της ελληνικής ροκ, που αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό μετά θάνατον

Τη δεκαετία του 1980 η Αθήνα είχε πνιγεί από τη αιθαλομίχλη των αυτοκινήτων και των εργοστασίων και στην καθημερινότητα των πολιτών μπήκε η λέξη «νέφος».
Ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα, που απασχολούσε την κοινωνία, καθώς συχνά η ατμόσφαιρα στην πόλη γινόταν αποπνικτική και θολή.

Για την αντιμετώπιση του νέφους, λαμβάνονταν συχνά έκτακτα μέτρα, ενώ το περίφημο ΠΕΡΠΑ (υπηρεσία του υπ. Περιβάλλοντος) εξέδιδε καθημερινά ανακοινώσεις με τις μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών, αλλά και πολιτικές παρατάξεις ανέδειξαν το πρόβλημα της ποιότητας ζωής στο λεκανοπέδιο και συχνά έκαναν εκδηλώσεις για να ευαισθητοποιήσουν την πολιτεία ζητώντας την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μία από αυτές ήταν και η συναυλία του νέφους, που διοργανώθηκε από το αριστερό κόμμα Ε.ΑΡ, τον Ιούνιο του 1987, στην πλατεία Κοραή.

Τη συναυλία άνοιξε ο ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς, ο οποίος είπε: «το νέφος είναι πια η ερωμένη μας αν δεν το έχετε αντιληφθεί. Μαζί με τη θάλασσα, τον ήλιο, την Ακρόπολη, το σουβλάκι, τώρα και το νέφος. Πάει πακέτο. Είναι πλέον Ελλάδα»

Μετά την πρόζα του ηθοποιού, ξεκίνησε η ροκ συναυλία. Ο σταρ της βραδιάς ήταν ο Παύλος Σιδηρόπουλος, που είχε την πιο έντονη και δυναμική παρουσία στη ροκ σκηνή της Αθήνας.

Το βίντεο, αν και τραβήχτηκε από ερασιτέχνη, αποτελεί σπάνιο ντοκουμέντο, καθώς δεν σώζονται πολλές εικόνες από εκείνη την εποχή που να αποτυπώνουν την υπέροχη σκηνική παρουσία του Σιδηρόπουλου και των «Απροσάρμοστων».

Η Συναυλία

Η Συναυλία

Στα πλάνα φαίνεται ο Σιδηρόπουλος να τραγουδά ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια της καριέρας του, τον «Μπάμπη το Φλου» που έγραψε με τους «Σπυριδούλα».

Παρόλο που είχαν περάσει 8 χρόνια από την ηχογράφηση του συγκεκριμένου δίσκου, τα τραγούδια, είχαν αγαπηθεί τόσο από τον κόσμο, που περίμενε να τα ακούσει σε κάθε ζωντανή εμφάνιση του Παύλου.

Ηδη η δισκογραφία του είχε εμπλουτιστεί και με άλλες θαυμάσιες συνθέσεις από τους δίσκους «Εν λευκώ» και «Zorba the Freak»  που το κοινό τα αναζητούσε και  έκανε «παραγγελιές». Ειδικά το  «R’n’R’στο κρεβάτι»

Ο «πρίγκιπας» της ροκ ήταν πάντα εντυπωσιακός πάνω στη σκηνή. Ιδιαίτερα εκείνη την εποχή που ήταν «καθαρός» από ουσίες.

Διένυε μια δημιουργική καλλιτεχνική περίοδο, με πολλές επιτυχημένες συναυλίες, οι οποίες είχαν πάθος και μεγάλη διάρκεια.

Πολλές από αυτές είχαν ανθρωπιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα και μετέφεραν μηνύματα στο κοινό.

Ο Σιδηρόπουλος τραγούδησε πολλές φορές σε εκδηλώσεις κατά των ναρκωτικών, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τη νεολαία για ένα κρίσιμο θέμα, που ο ίδιος βίωνε με το χειρότερο τρόπο.

Ο Παύλος, έγινε θρύλος στο ευρύ κοινό μετά τον άδοξο θάνατό του. Η απώλεια του πίκρανε την νεολαία και τους πιστούς ακολούθους του.

Ο Σιδηρόπουλος τραγούδησε πολλές φορές σε εκδηλώσεις κατά των ναρκωτικών, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τη νεολαία για ένα κρίσιμο θέμα, που ο ίδιος βίωνε με το χειρότερο τρόπο.

Παρά τη λανθασμένη εντύπωση που έχει καλλιεργηθεί στα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης, οι συναυλίες του Παύλου δεν είχαν πάντα μεγάλη προσέλευση κοινού και η ροκ σκηνή αγωνιζόταν για την επιβίωσή της κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ήταν η εποχή που τα μπουζούκια είχαν «εκσυγχρονιστεί» και μονοπωλούσαν τη δημοσιότητα.
Ελεύθερη ραδιοφωνία δεν υπήρχε και η κρατική τηλεόραση έπαιζε μόνο mainstream… λαϊκά.

Εκτιμήθηκε τα επόμενα χρόνια. Ακόμα και από αυτούς που τον λοιδωρούσαν όταν έπαιζε σε πλατείες για 50 άτομα.

[mixanitouxronou]

Instagram... δεν έχουμε. Ούτε Facebook έχουμε. Twitter (ή Χ ή όπως αλλιώς το λένε)... ούτε από αυτό έχουμε.

Έχουμε όμως Google News (ακολούθησέ μας για να βλέπεις τις νέες μας αναρτήσεις) και Dailymotion (για να βλέπεις τις βιντεάρες μας)

Πως σου φάνηκε;


Θα να σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Γράψε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτό