Πώς φτιάχνονται τα Φάρμακα
Εσύ ξέρεις πως φτιάχνονται τα φάρμακα; Αν όχι, ευκαιρία να μάθεις, με απλά λόγια

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 10 χρόνια αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι απαραίτητο να διαρκέσει τόσο. Σκεφτείτε ένα σπίτι που μπορεί να χτιστεί μέσα σε 3 χρόνια ή 3ς μήνες. Πολλές φορές αυτό που το καθυστερεί δεν είναι το χτίσιμο το ίδιο αλλά η χρηματοδότηση, η έκδοση αδειών, ο συντονισμός των διάφορων μερών, η έγκυρη προμήθεια όλων των απαραίτητων υλικών και πολλά άλλα τέτοια γραφειοκρατικά.

Καθώς η ανάπτυξη του εμβολίου ήταν παγκόσμια έκτακτη ανάγκη πολλές από αυτές τις διαδικασίες επιταχύνθηκαν με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Η χρηματοδότηση ήταν άμεση και κάλυπτε σχεδόν κάθε ανάγκη ενώ προήλθε τόσο από κρατικούς όσο και ιδιωτικούς μηχανισμούς απ' όλον τον κόσμο και, πολύ σημαντικό, υπήρξε παγκόσμια συνεργασία μεταξύ επιστημόνων μέσω ελεύθερης διακίνησης των δεδομένων των μελετών. Αν δείχνει κάτι όλη αυτή η ιστορία είναι πως, όταν το θέλουμε πραγματικά και όταν κάνουμε λίγο στην άκρη τα προσωπικά συμφέροντα του καθενός, μέσω της συνεργασίας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολύ αποτελεσματικότερα οποιαδήποτε κρίση. Ελπίζω πως τουλάχιστον αυτό θα μας μείνει ως μάθημα για το μέλλον.

Πέραν των γραφειοκρατικών πρέπει επίσης να αναφερθεί πως οι κορωνοιοί δε μας είναι κάτι εντελώς άγνωστο. Δεν ξεκινήσαμε δηλαδή να ψάχνουμε βελόνες στα άχυρα από το μηδέν. Οι κορωνοιοί μελετώνται για περισσότερο από 50 χρόνια. Υπάρχουν εκατοντάδες από αυτούς, τέσσερις εκ των οποίων μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα, όπως και αυτοί που προκαλούν τις νόσους SARS και MERS. Το γονιδίωμα του SARS-Cov-2 - του ένοχου ιού για τη νόσο Covid-19 - αναλύθηκε μόλις τον Ιανουάριο του 2020, λίγες μέρες μετά την εμφάνισή του.

Τέλος, παρόλο που τα εμβόλια πρόκειται για τα πρώτα mRNA εμβόλια που δίνονται εκτός κλινικών δοκιμών, ούτε αυτά είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Οι επιστήμονες τα μελετούν για δεκαετίες και μπορώ να πω με βεβαιότητα πως οι φοιτητές βιολογίας ή φαρμακολογίας τα έχουν διδαχθεί κατά τις σπουδές τους. Είχαν προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας γιατί πρώτον, η ανάπτυξή τους μπορεί να γίνει (όπως φάνηκε) σαφώς γρηγορότερα και, δεύτερον, γιατί υπάρχει μελλοντικά η δυνατότητα ένα mRNA εμβόλιο να προσφέρει προστασία από πολλές ασθένειες. Τα εμβόλια πέρασαν κανονικά απ' όλες τις κλινικές δοκιμές, κάποιες εκ των οποίων έγιναν συνδυαστικά. Αυτή η πρακτική είναι κοινή και καλύπτει τα ίδια ηθικά, επιστημονικά και στατιστικά στάνταρ με κάθε άλλη. Δύο ακόμη σημαντικοί παράγοντες για την ταχύτατη ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών ήταν το υψηλό ενδιαφέρον από εθελοντές και ο αυξανόμενος αριθμός σχετικών χώρων για τη διευκόλυνση της εγγραφής και τη συλλογή μεγάλου όγκου δεδομένων.

Εν ολίγοις, μη φοβάστε πως θα πάρετε ένα "μισοτελειωμένο" προϊόν και μη στέκεστε σε μία φράση εκτός πλαισίου απ' όλο το βίντεο. Το βίντεο εξιστορεί το υποθετικό σενάριο ενός ανεξάρτητου παραγωγού για τη δημιουργία ενός νέου φαρμάκου. Πέραν από τα στάδια της διαδικασίας που ισχύουν σε κάθε περίπτωση, οι ομοιότητες τελειώνουν εκεί όσον αφορά την παρούσα πανδημία του SARS-Cov-2. Αν θα ήθελα το βίντεο να σας προκαλέσει ένα συναίσθημα θα ήταν ο καθησυχασμός. Ο χρόνος πιέζει και η ανάγκη είναι τεράστια αλλά όλα τα πρωτόκολλα τηρήθηκαν κατά γράμμα με ουδεμία έκπτωση ως προς την ασφάλεια των εμβολίων.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ;


Θα σου αρέσουν και αυτά