Το All Star Game δημιουργήθηκε το 1951, για να ξεπεραστεί ένα μεγάλο σκάνδαλο δωροδοκίας στο αμερικανικό μπάσκετ
Είχαν στήσει 32 αγώνες σε 17 πολιτείες

Αρχές δεκαετίας του ’50 ξεσπά ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στημένων αγώνων στην ιστορία του μπάσκετ. Τσέπες κολλεγιόπαιδων πλουτίζουν από τα ποσά που δίνονται για να χειραγωγήσουν 32 αγώνες του πρωταθλήματος σε 17 διαφορετικές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι αποκαλύψεις συγκλονίζουν τη μπασκετική κοινότητα και απειλούν με διάλυση το άθλημα. Ο κόσμος χάνει την εμπιστοσύνη του στους παίχτες, απέχει από τους αγώνες και ουσιαστικά φέρνει ζημιά στα κέρδη των ομάδων. Αυτή ήταν και η αφορμή να γεννηθεί η μεγαλύτερη γιορτή του αμερικανικού και όχι μόνο μπάσκετ.

To All Star Game ήταν η ιδέα που δημιουργήθηκε για να επιστρέψει ξανά ο κόσμος στα γήπεδα και να λειτουργήσει η βιομηχανία πάλι με επικερδείς ρυθμούς.

Δωροδοκίες και στημένοι αγώνες

Ο παίχτης που άνοιξε τον ασκό τον αιόλου ήταν ο Τζούνιους Κέλογκ, ένας φτωχός νεαρός που είχε γίνει δεκτός στην κολλεγιακή ομάδα του Μανχάταν με υποτροφία. Η ομάδα του ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει τους παίχτες του De Paul, οι οποίοι είχαν 3 παραπάνω βαθμούς στην κατάταξη του πρωταθλήματος. Τότε στο δωμάτιο του Κέλογκ εμφανίστηκε ο Χένρι Ποπ. Ήταν αρχηγός της προηγούμενης σεζόν στην ομάδα του Μανχάταν και του προσέφερε 1.000 δολάρια. Οι όροι του ήταν απλοί. Να κάνει ότι περνάει από το χέρι του ώστε να διασφαλίσει ότι η ομάδα του θα χάσει με διαφορά 5-6 πόντων. Ο Κέλογκ, ο οποίος μάλιστα εργαζόταν παράλληλα με τις σπουδές του για πολύ λιγότερα από τα χρήματα της προσφοράς αρνήθηκε τη δωροδοκία.

«Χάσε rebound», oι οδηγίες και οι προσφορές

Ο φόβος κυριάρχησε το μυαλό του. Η παραμικρή ανάμειξη σε υπόθεση δωροδοκίας μπορούσε να σταματήσει την υποτροφία του και να καταστρέψει την καριέρα του. Γι΄αυτό ο Κέλογκ αμέσως ενημέρωσε τον προπονητή του για το περιστατικό και μαζί το κατήγγειλαν στην αστυνομία. Ο νεαρός αθλητής χρειαζόταν αποδείξεις για την καταγγελία του. Γι’ αυτό η αστυνομία τον προμήθευσε με ένα μαγνητόφωνο. Όταν οι τζογαδόροι τον προσέγγισαν ξανά, ο Κέλλογκ είχε ότι χρειαζόταν. «Να χάσεις επίτηδες τα rebound», ήταν μία από τις οδηγίες που του έδωσαν. Ο σκόρερ του Μανχάταν δεν υπάκουσε και τελικά η ομάδα του κέρδισε με σκορ 62-59.

Λίγες ώρες μετά έγιναν οι πρώτες συλλήψεις. Το σκάνδαλο του παράνομου στοιχήματος είχε μόλις αποκαλυφθεί. Από τις καταγγελίες έγινε γνωστό ότι μεταξύ των ετών 1947-50 είχαν αναμιχθεί 32 παίκτες σε μια επιχείρηση χειραγώγησης 86 αγώνων κολεγιακού πρωταθλήματος μπάσκετ σε 17 διαφορετικές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Στο κέντρο του σκανδάλου υπήρξαν οι αθλητές της ομάδας (1950-51) του City College της Νέας Υόρκης. Aπό την ομάδα κατηγορήθηκαν και συνελήφθησαν 7 παίχτες, ανάμεσα στους οποίους και ένας καλός φίλος του Tζούνιους Κέλλογκ. Είχαν δεχτεί 26.500 δολάρια! Τεράστιο ήταν και το κόστος όσων κατηγορήθηκαν καθώς πολλοί από αυτούς αποκλείστηκαν από το NBA.

Ο Τζούνιους Κέλλογκ. Ο μπασκετμπολίστας που αποκάλυψε το σκάνδαλο των στημένων αγώνων

Η τραγική μοίρα του Τζούνιους Κέλλογκ

O Τζούνιους Κέλλογκ, ο παίχτης που είχε το θάρρος να αποκαλύψει το σκάνδαλο, δέχτηκε εκατοντάδες συγχαρητήρια μηνύματα. Ωστόσο δεν ήταν τα μόνα. Στην εστία του έφταναν ακόμη και απειλητικά γράμματα, μεταξύ των οποίων ήταν και λίγα που απειλούσαν τη ζωή του. Γι΄ αυτό, έξω από το δωμάτιο του υπήρχε ένας φρουρός για να τον προστατεύει. Ο Τζούνιους Κέλλογκ ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο κολέγιο το 1953.

Τότε έγινε μέλος της ομάδας των Harlem Globetrotters. Μαζί με τους συμπαίχτες του ταξίδευαν για έναν αγώνα. Το λάστιχο του αυτοκινήτου τους έσκασε και ο νεαρός αθλητής ενεπλάκη σε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Έπεσε σε κώμα για μήνες, ενώ έφυγε από το νοσοκομείο παράλυτος από τη μέση και κάτω. Πάλεψε με την κατάθλιψη μέχρι που βρήκε δύναμη να παλέψει ξανά.

Γνώρισε τον Σολ Γουόλτζερ, έναν παραπληγικό μπασκετμπολίστα, ο οποίος έπαιζε μπάσκετ σε αναπηρικό καροτσάκι. Η γνωριμία αυτή ήταν και η ευκαιρία του να συνεχίσει να ασχολείται με το μπάσκετ, καθώς έγινε προπονητής στην ομάδα ανάπηρων παιχτών.

Ο Τζούνιους Κέλλογκ, στο νοσοκομείο, δέχεται την επίσκεψη των συμπαικτών του, στους Harlem Globetrotters, μετά το ατύχημα που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι

Η γέννηση του All Star Game

Το σκάνδαλο με τις δωροδοκίες συγκλόνισε τη μπασκετική κοινότητα και ιδιαίτερα το ΝΒΑ, καθώς οι παίχτες του κολεγιακού πρωταθλήματος ήταν αυτοί που στελέχωναν το NBA.

Μετά τις αποκαλύψεις τα γήπεδα άδειασαν. Ο κόσμος όπως ήταν λογικό δεν εμπιστευόταν πια τους αθλητές και δεν ήθελε να τους στηρίξει. Η αμερικανική ομοσπονδία του μπάσκετ δεν άφησε αβοήθητο το άθλημα, που κατέρρεε. Σε συσκέψεις της συμμετείχε ο πρόεδρος της Μορίς Ποντόλοφ, ο συνεργάτης του Χάσκελ Κοέν.

Ο πρόεδρος πρότεινε να διοργανωθεί ένας αγώνας επίδειξης, όπου θα συμμετείχαν οι καλύτεροι παίκτες του πρωταθλήματος του ΝΒΑ. Αυτή ήταν η ιδέα τους για να φέρουν τον κόσμο πίσω στα γήπεδα. Συζήτησαν την πρόταση τους με τον, Ουόλτερ Μπράουν, ιδρυτή και πρώτο ιδιοκτήτη των Μπόστον Σέλτικς, ο οποίος προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τον πρώτο αγώνα επίδειξης στο γήπεδό του, το «Μπόστον Γκάρντεν». Κάλυψε όλα τα έξοδα και τόνισε πως όσα χρήματα κι αν χάσει, αν τελικά ο κόσμος δεν δείξει ενδιαφέρον, δεν πρόκειται να τα ζητήσει πίσω.

Το κοινό εντυπωσιάστηκε και στήριξε το εγχείρημα. Το πρώτο All Star Game διεξήχθη το 1951. Στο Μπόστον Γκάρντεν παραβρέθηκαν 10.094 θεατές. Η ανταπόκριση ήταν τριπλάσια από έναν αγώνα NBA της εποχής. Στον πρώτο αγώνα νικήτρια ήταν η ομάδα της Ανατολικής περιφέρειας που έβαλε 111 πόντους έναντι της Δυτικής που πέτυχε 94. Το στοίχημα πέτυχε, το κοινό αγάπησε ξανά το μπάσκετ και το All Star Game έγινε ο διαγωνισμός που κάθε χρόνο μαγνητίζει κοινό και αθλητές.

Το κυριότερο είναι οτι οι ανθρωποι του μπασκετ αποφάσισαν να σώσουν το άθλημα και όχι να κουκουλώσουν το σκάνδαλο.

Και ήταν ξεκάθαρο ότι η άνοδος έπρεπε να συνδυαστεί με το θέαμα και την αξιοπιστία.

Δείτε ένα βίντεο-αφιέρωμα στο πρώτο All Star Game, από τα νέα της εποχής

[mixanitouxronou]

Instagram... δεν έχουμε. Ούτε Facebook έχουμε. Twitter (ή Χ ή όπως αλλιώς το λένε)... ούτε από αυτό έχουμε.

Έχουμε όμως Google News (ακολούθησέ μας για να βλέπεις τις νέες μας αναρτήσεις) και Dailymotion (για να βλέπεις τις βιντεάρες μας)

Πως σου φάνηκε;


Θα να σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Γράψε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτό