Τί δεν θα έβρισκε (ή θα έβρισκε) ένας σημερινός έφηβος αν γυρνούσε στις δεκαετίες των 80s-90s
Δεν ξέρουμε πόσο χρόνο θα ήθελε να παραμείνει ένας σημερινός πιτσιρικάς πίσω στα 80s/90s! Αν ρωτούσαν εμένα, θα έλεγα για πάντα!

Τις προάλλες ήμουν σε μια παρέα με αρκετούς σημερινούς εφήβους, αγόρια & κορίτσια και παρατηρώντας τις κινήσεις, τις συνήθειες και την καθημερινότητα τους στο παρών, χαμογέλασα σκεπτόμενος τα δικά μου εφηβικά χρόνια μεγαλώνοντας στα 80s – 90s και τις πολλές και σημαντικές διαφορές που υπάρχουν στο πως μεγαλώσαμε, τι βρήκαμε και πως αυτά εξελίχθηκαν δίπλα μας, παράλληλα με εμάς για να τα έχουν σήμερα τα παιδιά μας σε ανανεωμένο version και να τα χαίρεται γενικότερα η νεολαία μας!

Κινητό τηλέφωνο

Κινητό τηλέφωνο

Είναι σημείο αναφοράς, ότι οι σημερινοί έφηβοι, έχουν όλοι κινητό τηλέφωνο και μάλιστα smart ή iphone, έχουν μόνιμα κολλημένα τα δάκτυλα με logo στην οθόνη και συνέχεια τσατάρουν ακόμη και στον απέναντι που είναι στα… 10 εκατοστά! Στα δικά μας χρόνια, μαζικά τα κινητά εμφανίστηκαν με πρώτη τις PANAFON/Telestet στα μέσα των 90s, ζύγιζαν κοντά στο μισό κιλό και δεν έμπαιναν στην τσέπη, διότι απλά αν δεν φορούσες ζώνη, θα έπεφτε το παντελόνι… Τα ονομάζαμε κουμούτσες, παντόφλες κτλ! Με αυτά μπορούσες απλά να μιλήσεις και στην πορεία να στείλεις… OMG (!!!) το γνωστό και σήμερα SMS.

Internet connection

Internet connection

Σήμερα ακόμη κι ένα τρίχρονο παιδί θα πάρει από τους γονείς τους το κινητό και θα μπει στο internet για να μπει στο youtube, απλά κι εύκολα με δυο κινήσεις! Στα 80s αν ρώταγες στην Αθήνα τι εστί internet θα σε κοίταγαν λες και ήσουν ο γνωστός ΕΤ εξωγήινος, της ταινίας ορόσημο για την δεκαετία εκείνη!

Το ίντερνετ στην Ελλάδα, ήρθε αρχικά σε πολύ χαμηλούς βαθμούς εξέλιξης και σε λίγους αρχές των 90s, αλλά εδραιώθηκε στα μέσα της δεκαετίας. Απαραίτητη προϋπόθεση σύνδεσης, ένα προϊστορικό modem και γραμμή σύνδεσης dial up μέσω του παραπάνω παραθύρου στον πάροχο με τον παρακάτω εκνευριστικό ήχο!

Chat

Chat

Εφαρμογές, whatsApp, Viber, facebook messenger κτλ δεν υπήρχαν φυσικά τότε… Με την «άνθηση” του dial up internet connection στα 90s έσκασε μύτη αρχικά το 1995 με το mIRC! Μια εφαρμογή η οποία φιλοξενούσε χιλιάδες χρήστες, δίνοντας τους την δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους είτε σε δημόσια chat είτε με προσωπικά μηνύματα. Ο παράξενος και άκρως διασκεδαστικός τρόπος επικοινωνίας με αγνώστους (και όχι μόνο) ξεκίνησε δίχως εικόνες, παρά μόνο…ένα χαρακτηριστικό παρατσούκλι.

Αργότερα εμφανίστηκε και το γνωστό ακόμη και σήμερα MSN!

Βέβαια κανείς δεν θα ξεχάσει ότι το καλύτερο φυσικό chat ειδικά για χαβαλέ και πειράγματα στο διάλειμμα ήταν το… κλασσικό ραβασάκι!

Spotify, Soundcloud, Mixcloud

Spotify, Soundcloud, Mixcloud

Κάθε έφηβος ανακαλύπτει την ζωή δίπλα του συνδυάζοντας την μόνο με μουσική! Η σημερινή γενιά μέσω ίντερνετ έχει πανεύκολη πρόσβαση σε όλες τις παραπάνω εντυπωσιακές πλατφόρμες, έχοντας την δυνατότητα να ακούσει μουσική, να δει videos ή ακόμη να ανεβάσει τα δικά του κομμάτια ή να κατεβάσει mix podcasts από όσους (πάρα πολλούς djs) η τεχνολογία προτρέπει ευκολότερα να γίνουν! Στα 80s – 90s μπορούσες να έχεις podcast ή μάλλον καλύτερα μια μιξαρισμένη κασέτα, από φίλο DJ ή στην καλύτερη από Disco – club της εποχής που οι Disc Jockeys είχαν μεγαλύτερα έσοδα γράφοντας και πουλώντας τα προγράμματά τους!

Tο θέμα όμως ήταν να μην… χαλάσει η κασέτα από την συνεχόμενη πολυετή χρήση ή αλλιώς όπως λέγαμε να μην την μασήσει το κασετόφωνο!

Τότε η λύση αφού την ίσιωνες λίγο, ήταν το στυλό bic που τοποθετούσες ανάμεσα στα «καρούλια” της κασέτας κι ερχόταν πίσω στην θέση του. Στο σημείο που την είχε μαγκώσει η κεφαλή του κασετόφωνου, ο ήχος έκανε τα… δικά του!

iPad, mp3/mp4 media players

iPad, mp3/mp4 media players

Aν γυρνούσε πίσω στα 80s, θα έβρισκε το πρωτοποριακό για την εποχή του κινητό κασετόφωνο από την SONY να έχει πρώτο εμφανιστεί το 1979, αλλά να γίνεται μόδα και μανία στα μέσα της δεκαετίας του 80! Η αφορμή κυκλοφορίας του ήταν η χαλάρωση με μουσική, ανθρώπων που περπατούσαν στις αχανείς πόλεις των εκατομμυρίων, λίγο πριν πάνε για δουλειά που παγκοσμίως στα 80s ήταν ανδροκρατούμενες, αφήνοντας τις γυναίκες σπίτι στο… νοικοκυριό, γι αυτό και ο τίτλος «WALKMAN”, το οποίο ήταν ο προάγγελος του μετέπειτα discman & iPad, mp3 players!

CD

CD

Στα μέσα των 90s κυκλοφόρησε ευρέως αρχικά ως μέσω μετάδοσης ψηφιακού ήχου και μετέπειτα προς τα τέλη κι ως μέσο εγγραφής δεδομένων για υπολογιστές (διαγράφοντας έτσι τη τότε δισκέτα από τη ζωή μας), αλλά και μουσικής το CD το οποίο άλλαξε την ροή της μουσικής τεχνολογίας, βιομηχανίας, δισκογραφικής αξιοποίησης και πωλήσεων, αφού αντικατέστησε μαζικά το βινύλιο, έγινε πιο εύκολο κι εύχρηστο λόγο μεγέθους με σαφώς μικρότερα μέσα αναπαραγωγής / εγγραφής!

Floppy disk (δισκέτα αποθήκευσης)

Floppy disk (δισκέτα αποθήκευσης)

Αν σήμερα ένας πιτσιρικάς ταξίδευε στο χτες, θα έπαιρνε σίγουρα κάποιο «φλασάκι” ή USB stick στην τσέπη του με όγκο δεδομένων κάποια αρκετά GB!

Στα 80s/90s βασικά το χάρτινο επί το πλείστον hard floppy ή αλλιώς η δισκέτα δεν χώραγε να μπει στην τσέπη κι από την άλλη, δεν χώραγε και σαν απόθεμα όγκου δεδομένων να "σώσεις” μέσα της ούτε το 1/100 του σημερινού όγκου δεδομένων και δεν ξεπερνούσαν τα 20 ΜΒ! Στην πορεία στα 90s μίκρυναν σε μέγεθος από 8inch έγιναν πλαστικές 3½-inch και χώραγαν 200 ΜΒ!

Game machines

Game machines

Ας ξεχάσουμε ότι ξέρουμε σήμερα από πλευράς γραφιστικών, 3D και VR που κυκλοφορούν και κάνουν μικρούς και μεγάλους να κολλάνε για πάντα μπροστά σε μια 50άρα led TV επί ώρες να μην πω μέρες! Στο τότε αν είχες ATARI ήσουν ο θεός της γειτονιάς! Αν είχες Commodore ήσουν σε καλό επίπεδο ή άν διέθετες ZX Spectrum ήσουν ο “φτωχός” συγγενής, αλλά με τις περισσότερες επιλογές παιχνιδιών που κόπιαρες παράνομα από μαγαζιά με κασέτες παιχνιδιών στη Στουρνάρη!

Computer

Computer

Έχεις laptop που πετάει; Έχεις tower πιο ψηλό κι από τον πύργο του Άιφελ; Το 1981 ο επιτραπέζιος υπολογιστής ή υπολογιστής γραφείου θα έκανε την εμφάνιση του και στην Ελλάδα! Ήταν λευκός, παχύς με οθόνη που έπαιρνε δισκέτα για να τρέξει προγράμματα ή παιχνίδια… Και τον έλεγαν Macintosh ή αλλιώς Mac με σήμα το… μήλο!

Youtube

Tα πάντα πλέον είναι on demand! Τα πάντα είναι εικόνα, τα πάντα είναι YouTube! Στα 80s ότι είχε να κάνει με μουσική και εικόνα, τα πάντα ήταν MTV! Την 1η Αυγούστου 1981 κάτι θα άλλαζε για πάντα την κουλτούρα της μουσικής και θα βοηθούσε με την εικόνα και το θεματολόγιο του, την αύξηση δισκογραφικών πωλήσεων, το branding των καλλιτεχνών, την δημιουργία επαγγελμάτων γύρω από την προοπτική μουσικό video clip… μέχρι τα 1000 ακόμη που έφερε το σημερινό on demand MTV που πήρε τη θέση του και ονομάζεται YouTube!

[godisadj.gr]

Instagram... δεν έχουμε. Ούτε Facebook έχουμε. Twitter (ή Χ ή όπως αλλιώς το λένε)... ούτε από αυτό έχουμε.

Έχουμε όμως Google News (ακολούθησέ μας για να βλέπεις τις νέες μας αναρτήσεις) και Dailymotion (για να βλέπεις τις βιντεάρες μας)

Πως σου φάνηκε;


Θα να σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Γράψε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτό