Τάκης Καρναβάς: Ο μεγάλος βάρδος του δημοτικού μας τραγουδιού
Ο μπάρμπα-Τάκης, το αηδόνι της Αιτωλοακαρνανίας και ένας από τους πολύ μεγάλους ερμηνευτές του δημοτικού μας τραγουδιού

Ο  Τάκης  Καρναβάς   γεννήθηκε   στις   3  του Απρίλη  το  1936  στην Κανδήλα  Ξηρομέρου του Νομού  Αιτωλοακαρνανίας.  Ήταν το πρώτο από τα 4 παιδιά του του Γιώργου και της Βασιλικής το γένος Καπότη από τον Πέρσεβο, τα άλλα τρία ήταν η Σταυρούλα η Ιουλία και η Ειρήνη.

Το πατρικό του Καρναβά στη συνοικία Ματζίρκα του χωριού Κανδήλα

Φτωχικά  χρόνια   στην παιδική   του ηλικία  όπως  και όλα τα παιδιά την εποχή  αυτή αφού ήρθε ο πόλεμος του  40 και ο εμφύλιος κατόπιν.

Τα  πρώτα  του  βήματα  στο τραγούδι ο Τάκης  Καρναβάς τα κάνει  έφηβος στην ηλικία των 16  χρόνων  όταν  ξεκινά δειλά -δειλά  με μία κομπανία από την Κανδήλα ακολουθώντας τον πατέρα του Γιώργο Καρναβά που έπαιζε λαούτο μαζί με τον Κώστα Ζώτο, πατέρα  του σημερινού μεγάλου δάσκαλου του λαούτου Χρήστου Ζώτου (από το  ίδιο χωριό  και  αυτός).

Το 1954 κλέφτηκε και παντρεύτηκε την Αγγέλω Κοντογιώργη το γένος Αθανασίου με καταγωγή από το Νυδρί Λευκάδος και Κανδήλα Ξηρομέρου (για την ακρίβεια τον έκλεψε η Αγγέλω).

Ο γάμος τους έγινε μυστικά όπως ήταν φυσικό, στο ξωκλήσι του Άι Νικόλα λίγο έξω από την Άνω Κανδήλα, κουμπάρος ήταν ο κύριος Σακουφάκης.

Ο Τάκης Καρναβάς απέκτησε με την Αγγέλω τρία παιδιά, τον Παρασκεύα την Πολυξένη και τον Γιάννη. 

Στα   1954  ο  Τάκης  Καρναβάς  αποκτά μία κιθάρα και αρχίζει να μαθαίνει να παίζει το όργανο, ενώ ταυτοχρόνως  τραγουδά. Την κιθάρα εγκαταλείπει κάπου στα 1973 για να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με το τραγούδι.

Απ'τις πιό επώνυμες κομπανίες όπου διακρίνονται οι: Ν.Σαραγούδας (αριστερά με τη γραβάτα) , Βασίλης Σαλέας, Στάθης Κάβουρας (με κιθάρα), Τάκης Καρναβάς (με κιθάρα)

Το 1954 φτιάχνουν την λεγόμενη ζυγιά συμμετέχοντας σε πανηγύρια της περιοχής του Ξηρομέρου για να επεκταθούν και σε μακρύτερες περιοχές όπως Λευκάδα, Πρέβεζα, Άρτα  για να γίνει αποδεκτός ο Τάκης Καρναβάς στην Ήπειρο, στον τόπο των δύο μεγαλύτερων μουσικών οικογενειών της παράδοσής μας, των Χαλκιάδων και των Σουκαίων. Ο Βασίλης Σούκας, μάλιστα, ο μεγάλος αυτός κλαρινίστας απο το Κομπότι της ΄Αρτας, αδελφός του Βαγγέλη και του Κώστα και εξάδελφος του Τάκη Σούκα είναι αυτός που τον προτρέπει στα 1961 ν'ανέβει στην Αθήνα να δουλέψουν. Αχώριστοι φίλοι και συνεργάτες οι δυό τους για αρκετά χρόνια, συνεργάστηκαν στην δισκογραφία, στο  δημοτικό πάλκο και  στα  πανηγύρια βεβαίως.

Βίντεο: Τάκης Καρναβάς, Βασίλης Σούκας - Παπαδοπούλα Λεβεντονιά

Πριν πάμε εκεί και στα κέντρα των Αθηνών που δούλεψαν, πρέπει να γίνει ειδική μνεία στον αξέχαστο Βασίλη Σαλέα, τον παλιό, τον τεράστιο αυτό κλαρινίστα από τον οποίο ο Τάκης Καρναβάς έμαθε πολλά, αφού κάποια χρόνια μάλιστα ο μεγάλος κλαρινίστας  έμενε μόνιμα  στην Κανδήλα.

Σπάνια ηχογράφηση: Τάκης Καρναβάς, Βασίλης Σαλέας σε πανηγύρι στο Μποχώρι (Ευηνοχώρι) Αιτωλοακαρνανίας το 1969

Το 1963, ο μεγάλος δημοτικός βάρδος περνά την πόρτα της δισκογραφίας όπου μέχρι το 1972 θα κάνει  περισσότερους από τριάντα δίσκους 45 στροφών και ως το 1995 θα κάνει και 25 μεγάλους δίσκους των 33 στροφών.

Τα  κέντρα που ο Τάκης Καρναβάς θα δουλέψει στην Αθήνα, μετά το  1961, είναι, η Βοσκοπούλα, η Σπηλιά, ο Πετροκότσιφας, ο ΄Ελατος, Κότζακ, Ελληνικό γλέντι κ.α.

Με άλλους σπουδαίους κλαρινίστες που ο Τάκης Καρναβάς συνεργάζεται μετά τον Βασίλη Σαλέα και τον Βασίλη  Σούκα, είναι ο Γιάννης Βασιλόπουλος και ο Βαγγέλης Κοκκώνης. Αιτωλοακαρνάνες και αυτοί, σπουδαίοι κλαρινίστες, με τον Γιάννη Βασιλόπουλο κορυφαίο κλαρινίστα τις τελευταίες 10ετίες. Και  οι δύο πλέον έχουν φύγει από την ζωή.

Βίντεο: Τάκης Καρναβάς, Γιάννης Βασιλόπουλος - Στυλιανή (Ζωντανή ηχογραφήση από πανηγύρι στο Μοναστηράκι το 1983)

Βίντεο: Μάκης Βασιλειάδης, Τάκης Καρναβάς - Ένας ζητιάνος πέθανε

Η καλλιτεχνική φήμη του Τάκη Καρναβά ξεπέρασε όπως ήταν φυσικό τα Ελληνικά σύνορα.

Έτσι, στα τέλη της δεκαετίας του 60, ο Καρναβάς οργανώνει με τεράστια επιτυχία την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε Γερμανία και Βέλγιο. Αυτό ήταν μόνο η αρχή, οι προτάσεις για εμφανίσεις και πέρα του Ατλαντικού, έπεφταν βροχή.

Οι ξηρομερήτες της Αμερικής, οι Ναυπάκτιοι του Καναδά, οι Μεσολογγίτες της Αυστραλίας και γενικά οι μετανάστες ανά τον κόσμο, Ατολωακαρνάνες και μη αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο και στην φωνή του την αλησμόνητη πατρίδα, [τον πατέρα, την μάνα, τον αδερφό ακόμη και το χωριό τους που έχουν αφήσει πίσω].

Του ζητούσαν να εμφανιστεί στις περιοχές τους στις οποίες το Ελληνικό στοιχείο άκμαζε αλλά και συγχρόνος διψούσε για δημοτικά ακούσματα.

Βίντεο: Ο Τάκης Καρναβάς στην Αμερική το 1980

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Μπάρμπα Τάκη ήταν το 1995 στην εμποροπανήγυρη του Αιγίου, εκεί θα κλονιστεί για πρώτη φορά και δυστυχώς σοβαρά η υγεία του, από εγκεφαλικό επεισόδιο που παθαίνει κατά την διάρκεια της ανάπαυσης στο ξενοδοχείο, μετά από μία κουραστική βραδιά.

Αποσύρετε από την ενεργό δράση και επιστρέφει στην γενέτηρά του φανερά καταβεβλημένος, όπου προσπαθεί να αποκαταστήσει την υγεία του.

Το Μάιο του 1999 για δεύτερη φορά στη ζωή του και δυστυχώς μοιραία όπως αποδείχτηκε εμφανίζεται ξανά επιπλοκή στην υγεία του, καρκίνος.

Έτσι στις 20 Ιουλίου 1999 ο μπάρμπα-Τάκης θα φύγει από κοντά μας, σε ηλικία 63 ετών.

Κηδεύεται στην γενέτηρά του Κανδήλα δημοσία δαπάνη, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στον καλλιτέχνη που αφιέρωσε τη ζωή του στη μουσική παράδοση του τόπου μας, και έκανε το χωριό του υπερήφανο.

Βίντεο: Οι άνθρωποι της Κανδήλας μιλούν για τον Καρναβά

Στην Αρχαία Ελλάδα η υστεροφημία έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Αυτή καθόριζε το πως θα μνημονεύονται τα έργα και οι μέρες τους, από τους υπόλοιπους.

Πιστεύω ότι για τον Τάκη Καρναβά αυτό θα ήταν το τελευταίο που τον απασχολούσε πραγματικά, μιας και το έργο που άφησε πίσω του είναι αξιομνημόνευτο.

Δυστυχώς το μόνο που δεν μπορεί να καλυφθεί είναι το κενό του. 

Βίντεο & Στίχοι: Τάκης Καρναβάς, Βασίλης Σούκας - Θα βρω παπά αμαρτωλό

Θα βρω παπά αμαρτωλό για να με μεταλάβει
εμένα που έχω κρίματα για να με καταλάβει

Nα με ρωτήσει να του πω να του ξεμολογήσω
πόσες φορές αγάπησα και πόσες θα αγαπήσω

θέλω να βρω αμαρτωλό παπά για να μου μοιάζει 
να'χει μαράζι στην καρδιά κι αγάπη να μοιράζει

Βίντεο & Στίχοι: Τάκης Καρναβάς - Βαθειά σπηλιά (Ζωντανή ηχογράφηση στη Βόνιτσα το 1973)

Βαθειά σπηλιά μεσ’τα βουνά θα βρω να κατοικήσω
άνθρωπο να μη βλέπω πια, να μην ξαναντικρύσω,

να μην ακούω βάσανα, πίκρες, καϋμούς και πόνους,
να μην ακούω ορφανά να κλαίνε μες στους δρόμους.

Με τα βουνά θα ζήσω πια και τις κοντές ραχούλες
ας με χτυπούν οι κεραυνοί και οι ψιλές βροχούλες.

Instagram... δεν έχουμε. Ούτε Facebook έχουμε. Twitter (ή Χ ή όπως αλλιώς το λένε)... ούτε από αυτό έχουμε.

Έχουμε όμως Google News (ακολούθησέ μας για να βλέπεις τις νέες μας αναρτήσεις) και Dailymotion (για να βλέπεις τις βιντεάρες μας)

Πως σου φάνηκε;


Θα να σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Γράψε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτό