Στράτος Διονυσίου - Η τεράστια…φωνή!
Είχε τη πιο άμεση, τη πιο ρωμαλέα φωνή του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού.

Είναι αλήθεια ότι κάποιες φωνές,  γεμάτες ηχόχρωμα , δεν ξέχνιουνται.  Eίναι οι ήχοι που ξεπήδησαν απο ιερά λαρύγγια και ερμήνευσαν καλογραμμένα τραγούδια που έμειναν ανεξίτηλα στη μνήμη μας.  

Και είναι αυτές οι φωνές, οι ανεπανάληπτα μοναδικές, οι αυθεντικές, οι πρώτες, οι λαικές  όπως του Στράτου Διονυσίου, ενός τροβαδούρου που πέρασε στο πάνθεον των μεγάλων, σύμβολο του λαϊκού τραγουδιού,   που πολλές φορές σε βάζουν σε ένα μεγάλο δίλημμα και  σε ένα πειρασμό… να βρεις ένα μέτρο σύγκρισης δικό τους με το σήμερα.  

Τον νιώσαμε ως εκφραστής της ανδρικής αγάπης , τον γνωρίσαμε ως μεταφραστή του έρωτα που μέσα από τα τραγούδια του μας πληροφόρησε για το πώς συμπεριφέρεται ένα γνήσιο αρσενικό και σε ποιους κώδικες αξιών υπακούει…

Είχε τη πιο άμεση,  τη πιο ρωμαλέα φωνή του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού. 

Ότι τραγουδούσε το περνούσε στον κόσμο  με τη Βυζαντινή του χροιά στεκόταν πάνω στη πίστα άψογα καλοντυμένος, στιβαρός , δυνατός σίγουρος. 

Κράτησε όρθιος πάνω από 40 ολόκληρα χρόνια ερμηνεύοντας πάνω από 5.000 τραγούδια. 

Στη Νιγρίτα των Σερρών είδε το πρώτο φως της ημέρας. Η γέννηση του, ανήμερα των Ταξιαρχών 8 Νοεμβρίου του 1934,  ήταν το πιο ακριβό δώρο που πήρε ποτέ ο πατέρας του Άγγελος για την ημέρα της ονομαστικής του εορτής  από τη Μικρασιάτισα μάνα τη κα Στάσα… .

Σαν προσφυγόπουλο μεγάλωσε κρατώντας πάντα στη μνήμη του όσα του έλεγε ο πατέρας του για τα παράλια της Μικράς Ασίας. Ο ξεριζωμός, ο πόλεμος του 40 η φτώχεια και οι δύσκολες μέρες που έγιναν τραγικές όταν στα 10του χρόνια χάνει τον αγαπημένο του πατέρα από τη ζωή…

Βγαίνει στη δουλειά, πουλάει  λουκούμια με τον ταβλά , καραμέλες και γλυκά, δουλεύει σε οικοδομές, σε εργοστάσια και μετά σε ραφτάδικα… ό,τι δουλειά έπεφτε μπροστά του την έκανε προκειμένου να βγει το μεροκάματο και τα έξοδα…

13 ετών αφήνει  το χωριό του και πηγαίνει να ζήσει στου Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης. Δουλεύει και παίζει ποδόσφαιρο, το λατρεύει το τόπι και αργότερα θα το κυνηγάει όπου και να παίζει η αγαπημένη του ομάδα ο ΠΑΟΚ.

Μόλις στα 14 του χρόνια γνωρίζει τον έρωτα της ζωής του, τη γυναίκα του τη Γεωργία… κάνει τις πρώτες του καντάδες κάτω από το παράθυρό της και της δίνει μια μεγάλη υπόσχεση  ‘’εγώ μια μέρα θα γίνω τραγουδιστής, μεγάλος και τρανός ’’ της είπε … και έτσι και έγινε…

Αρραβώνας, γάμος και εγκυμοσύνη, πρώτος γεννιέται ο Άγγελος και ύστερα η Τασούλα και μετά από κάποια χρόνια έρχεται στη ζωή ο Στέλιος και έπειτα ο Διαμαντής .

Εκείνη όμως την εποχή, οι οικονομικές  δυσκολίες ήταν πολλές. Ο Στράτος Διονύσιου δούλευε το χάραμα μέχρι το βράδυ που  έπιανε το τραγούδι, στην αρχή με παρέες μετά σε μικρά κουτούκια χωρίς να πληρώνεται.

Η πρώτη του επαγγελματική ενασχόληση με το τραγούδι ξεκινάει από το κέντρο Φαρίντα της Θεσσαλονίκης μέχρι που ένα βράδυ τον ακούει ο Γιώργος Μιτσάκης και τον συμβουλεύει  να κατέβει στην πρωτεύουσα…

Ο Στράτος  Διονύσιου με τρομερές οικονομικές δυσκολίες αποφασίζει  να κατέβει στην Αθήνα, λίγους μήνες μετά την πρώτη του εμφάνιση στην Θεσσαλονίκη. Τραγουδάει στο στέκι των καλλιτεχνών της Οδού Σατωβριάνδου, γνωρίζεται με πολλούς τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων και με την Καίτη Γκρέυ που τότε ήταν ήδη μεγάλο όνομα και του προτείνει συνεργασία…

Εμφανίζονται μαζί στον Αστέρα της Κοκκινιάς και το αστέρι του αρχίζει να λάμπει. Πρώτο νυχτοκάματο ένα χιλιάρικο, γνωρίζεται με τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, νοικιάζει ένα σπιτάκι στο Αιγάλεω κατεβάζει την οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη,  παλεύει νύχτα μέρα και έρχεται η πρώτη επιτυχία.

Το πρόσωπο που του ξεκλείδωσε την τύχη , ήταν ο Χρήστος Κολοκοτρώνης δημιουργός του τραγουδιού ‘’ Δεν είμαι ένοχος’’ που ήταν και το πρώτο τραγούδι του Στράτου Διονύσιου που κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών σημειώνοντας  τεράστια επιτυχία. 

Αρχίζει τη ξέφρενη πορεία της ανόδου στο μουσικό λαϊκό στερέωμα….συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής, Μανώλη Χιώτη,  Βασίλη Τσιτσάνη , Απόστολο Καλδάρα αλλά πρώτο όνομα στη μαρκίζα ανεβαίνει μετά τη ιστορική συνάντηση του με τους δημιουργούς Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλο χαρίζοντάς του μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού….

Το τραγούδι γράφτηκε για τη ταινία ‘’Ορατότης Μηδέν’’ με πρωταγωνιστή τον  Νίκο Κούρκολο που χορεύει το πιο πιστοποιημένο ελληνικό ζεϊμπέκικο τραγουδισμένο από τον πιο πιστοποιημένο λαϊκό Έλληνα τραγουδιστή  

Την μεγάλη του δόξα ο Στράτος Διονυσίου τη γνωρίζει το 1967.  Εκείνη τη χρονιά γνωρίστηκε και άρχισε να συνεργάζεται με έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού, τον Άκη Πάνου. "Και τι δεν κάνω", "Γιατί καλέ γειτόνισσα", "Του κόσμου το περίγελο", "Άστη να φύγει", "Εγώ καλά σου τα 'λεγα", "Στο σταθμό του Μονάχου", "Θα ρίξω ροδοζάχαρη", "Ήταν ψεύτικα", "Μια γυναίκα", "Φέρτε το παιδί του χάρου"

Αρχές της δεκαετίας του 70 και όλα δείχνουν να κυλούν όπως ο ίδιος τα είχε ονειρευτεί ώσπου ένα ατυχές συμβάν σταματάει για λίγο την πορεία του….

Η άρνησή του να συνεργαστεί με έναν ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου του δημιούργησε προβλήματα καθώς κατηγορήθηκε από τον δεύτερο και το 1973 συλλαμβάνεται για χρήση ναρκωτικών, καταδικάζεται  και φυλακίζεται στις Αγροτικές φυλακές της Τύρινθας.

Η κοινή γνώμη συγκλονίζεται, τον στηρίζεται και για πρώτη φορά δίνεται άδεια από τις αρχές  να ηχογραφηθεί δίσκος μέσα σε κελί φυλακής

Τα μαλλιά του Στράτου Διονυσίου ασπρίζουν μέσα σε μια νύχτα…

Το Πάσχα του 1976 γίνεται αναψηλάφηση της δίκης οπότε και αποφυλακίζεται με χάρη που υπογράφει ο τότε Πρόεδρος της δημοκρατίας.

Η περίοδος της φυλακής στοίχισε στον Στράτο Διονυσίου, που δεν έπαψε να τραγουδά.

Ξαναβγαίνει στη πίστα,  πιο θριαμβευτικά από ποτέ, με πολύ μεγάλες επιτυχίες με μια διαδρομή 14 χρόνων σταθερά στην κορυφή. Σημαντικό ρόλο αυτή τη φορά παίζει  ο συνάδελφός και αδερφικός του φίλος Τολης Βοσκόπουλος που το 1977 θα του γράψει το τραγούδι  ‘’Αποκοιμήθηκα’’.

Ο Στράτος κυκλοφόρησε στη συνέχεια πλειάδα τραγουδιών που έσπασαν ρεκόρ πωλήσεων: «Ο παλιατζής», «Μπαγλαμάδες και μπουζούκια», «Ένας αητός γκρεμίστηκε», «Αγάπη μου επικίνδυνη», «Αφιλότιμη», ορισμένες μόνο από τις μεγάλες του επιτυχίες.

Eκανε επιτυχίες τα τραγούδια του μέσα στα μαγαζιά πρώτα και έπειτα στους δίσκους όπως μου εκμυστηρεύτηκε ο γιος του Στέλιος Διονυσίου.  Ενδεικτικό είναι ότι στα μαγαζιά που δούλεψε, πρωτοτραγούδησε πάνω από 5.000 τραγούδια, εκ των οποίων επέλεγε αυτά που θα έβγαζε σε δίσκο. Το 1973, τραγουδά το τραγούδι Αϊντε πού το πας και πού το φέρνεις, σε μουσική Μίμη Πλέσσα, στην ταινία της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ Ο φαντασμένος, με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Τη δεκαετία του '80 ο Στράτος Διονυσίου σπάει κάθε ρεκόρ πωλήσεων κάνοντας τεράστιες επιτυχίες  ενώ συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού που έδωσαν τραγούδια για το μέγεθος της φωνής του Διονύσιου, τον Τάκη Μουσαφίρη , Θανάση Πολυκανδριώτη , Γιάννη Πάριο, Αλέκο Χρυσοβέργη, Σπύρο Γιατρά, Τάκη Σούκα, Χρήστο Νικολόπουλο,  Λευτέρη Παπαδόπουλο. 

Τρία από τέσσερα παιδιά του ακολούθησαν τα χνάρια του στο τραγούδι, τόσο ο Αγγελος, όσο ο Στέλιος και ο Διαμαντής Διονύσιου συνεχίζουν έως σήμερα να χρησιμοποιούν το χάρισμα που κληρονομήσαν από το πατέρα τους….

Ο Στράτος Διονυσίου λάτρευε τα άλογα και τον Ιππόδρομο. Το 1989 ήρθε σε προστριβή καθώς θεώρησε αδικία μια απόφαση που πάρθηκε εις βάρος του σε μια ακύρωση νίκης του αλόγου του και τιμωρήθηκε με πρόστιμο και επ’αόριστον απαγόρευση εισόδου στον Ιππόδρομο.

Εμφανίζεται στο κέντρο "ΣΤΡΑΤΟΣ", στην οδό Φιλελλήνων και στις 10 Μαΐου ολοκληρώνει την ηχογράφηση 9 τραγουδιών του Τάκη Μουσαφίρη και το ίδιο βράδυ εμφανίζεται στο κέντρο του.

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 11 Μαΐου του 1990 επισκέφθηκε το ξενοδοχείο που βρισκόταν απέναντι από τον Ιππόδρομο για να παρακολουθήσει τους αγώνες με κιάλια… και χάνει  τις αισθήσεις του. Κατά τη μεταφορά του στον Ευαγγελισμό έπαθε ρήξη κοιλιακής αορτής που τον οδηγεί  σε ξαφνικό θάνατο… Ήταν μόλις 55 ετών..

Πολλοί τον χαρακτήρισαν ως θεριό του πάλκου, άλλοι τον περιγράφουν ως  ένα υποδειγματικό επαγγελματία, λιγομίλητο, ντροπαλό αλλά κύριο… η αλήθεια είναι πως τα τραγούδια που ερμήνευσε με τη ρωμαλέα φωνή του τα έκανε δικά μας και οι λέξεις που έβγαιναν από τα χείλη του πασπαλισμένες με τη μελωδία ήταν και μια του καθολική δήλωση στην οποία υποκλινόμαστε χρόνια τώρα… ‘’έτσι τα λέω εγώ…! ‘’

Instagram... δεν έχουμε. Ούτε Facebook έχουμε. Twitter (ή Χ ή όπως αλλιώς το λένε)... ούτε από αυτό έχουμε.

Έχουμε όμως Google News (ακολούθησέ μας για να βλέπεις τις νέες μας αναρτήσεις) και Dailymotion (για να βλέπεις τις βιντεάρες μας)

Πως σου φάνηκε;


Θα να σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Γράψε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτό