Όταν η ΕΠΟ έστησε το παιχνίδι της Εθνικής μας με την Ιταλία, για να αγοράσει γραφεία (σπάνιο video)
Ποιοι ήταν οι όροι της συμφωνίας σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής

25 Μαρτίου 1934. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ελλάδας βρισκόταν στην Ιταλία προκειμένου να αναμετρηθούν σε έναν αγώνα, που καταγγέλθηκε ότι το αποτέλεσμα ήταν στημένο υπέρ των Ιταλών.

Η Ιταλία ήταν η δεύτερη χώρα που είχε αναλάβει τη διοργάνωση του Μουντιάλ. Μάλιστα ο Ιταλός δικτάτορας είχε βάλει όλα τα μέσα στο συνέδριο της ΦΙΦΑ ώστε η χώρα του να αναλάβει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και τα κατάφερε. Δαπάνησε τεράστια χρηματικά ποσά, προκειμένου να κατασκευαστούν νέα στάδια, να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές και να διασφαλιστεί ότι τίποτα δεν θα εμποδίσει  της φασιστικής Ιταλίας και της βασικής ιδεολογίας της. Το Μουντιάλ ήταν η ευκαιρία για το απολυταρχικό καθεστώς της Ιταλίας να δείξει τη δυναμική του σε όλο τον κόσμο. Ο Μουσολίνι, γνώριζε πολύ καλά τα κουμπιά του λαού του και έτσι προκειμένου να τον δημαγωγήσει, υποσχέθηκε νίκες και μεγαλεία.

H συμφωνία που έχτισε τα γραφεία της ΕΠΟ

Στη διοργάνωση δήλωσαν συμμετοχή 36 χώρες, από τις οποίες οι 16 πήραν το εισιτήριο για τα τελικά. Για πρώτη φορά και μοναδική φορά όμως η διοργανώτρια ομάδα θα έπαιζε στα προκριματικά. Η διοργανώτρια Ιταλία κληρώθηκε με την Ελλάδα και ο αγώνας ορίστηκε για τις 25 Μαρτίου 1934 στο Σαν Σίρου του Μιλάνου.

Εννιά μέρες πριν από τον αγώνα, δημοσίευμα της εφημερίδας «Αθλητικά Χρονικά» έγραφε:
«Η Εθνική μας ομάδα καταρτίστηκε για να ηττηθεί στο Μιλάνο, εξιλαστήριο θύμα των πατριδοκαπηλικών απόψεων της Ομοσπονδίας, αλλά και των άκρατων φασιστικών ποδοσφαιρικών ονείρων της γειτονικής χώρας, της επoφθαλμιούσης, ως γνωστόν, το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κύπελλο. Η Εθνική μας ομάδα δεν μεταβαίνει στην Ιταλία με την ευγενή και ωραία φιλοδοξία να τιμήσει την πατρίδα των προαιώνιων αγωνιστικών παραδόσεων, αλλά για να ηττηθεί με αντάλλαγμα τη στέγαση της ΕΠΟ σε καλλιμάρμαρο μέγαρο και την τόνωση των οικονομικών της.» 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΠΟ επωφελήθηκε 50.000 λιρέτες από τη φασιστική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έτσι ώστε η εθνική ομάδα να μην εμφανιστεί στη ρεβάνς του αγώνα. Τα πρώτα γραφεία της ΕΠΟ κτίστηκαν στην οδό Φυλής, ενώ σήμερα στεγάζουν τις αποθήκες της Ομοσπονδίας.

Στο πρώτο ματς των προκριματικών το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συνετρίβη με 4-0 στο «Σαν Σίρο» του Μιλάνο, με τον Μεάτσα, που αργότερα θα έδινε το όνομά του στο γήπεδο, να σκοράρει δύο φορές. Ο Μουσολίνι όπως είχε προαναγγελθεί, παρακολούθησε τον αγώνα. Βρέθηκε στο γήπεδο μαζί με 50.000 θεατές, που τον αποθέωσαν.Την ίδια μέρα εκατομμύρια Ιταλοί είχαν ψηφίσει με συντριπτική πλειοψηφία το φασιστικό κόμμα. Ο δεύτερος αγώνας για τη Ρεβάνς στην Ελλάδα δεν έγινε ποτέ με συνέπεια να προκριθούν χωρίς δυσκολία στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο και τελικά κατέκτησαν. Λογικά πάντως η δυναμική των δύο ομάδων δεν ήταν ίδια και η Ιταλία θα μπορούσε να προκριθεί και με την αξία της. Προφανώς ο Μουσολίνι δεν ήθελε να το ρισκάρει, όπως έδειξε και η συνέχεια του μουντιάλ, καθώς έγιναν πολλές καταγγελίες για στημένα παιχνίδια υπέρ της Ιταλίας.

[mixanitouxronou.gr]

Instagram... δεν έχουμε. Ούτε Facebook έχουμε. Twitter (ή Χ ή όπως αλλιώς το λένε)... ούτε από αυτό έχουμε.

Έχουμε όμως Google News (ακολούθησέ μας για να βλέπεις τις νέες μας αναρτήσεις) και Dailymotion (για να βλέπεις τις βιντεάρες μας)

Πως σου φάνηκε;


Θα να σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Γράψε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτό