Οι «δίδυμες σήραγγες» του Σκαραμαγκά που κόστισαν 22 εκατομμύρια ευρώ και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ!
Γιατί οι αρμόδιοι έριξαν την ευθύνη σε μια ηλικιωμένη που αρνήθηκε να απαλλοτριωθεί το σπίτι της (βίντεο drone)

Στο Σκαραμαγκά, παράλληλα της εθνικής οδού, βρίσκονται δύο σήραγγες, οι οποίες κατασκευάστηκαν την περασμένη δεκαετία αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Το έργο κόστισε 22 εκατομμύρια ευρώ και εγκαταλείφθηκε λίγο μετά την ολοκλήρωσή του. Θα ήταν από τα σημαντικότερα έργα στο οδικό δίκτυο της Αττικής. 

Δημοπρατήθηκε το 1997 και σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα ολοκληρωνόταν το 2001. Η Παντεχνική ήταν η τεχνική εταιρεία που το ανέλαβε, η οποία αρχικά υπέγραψε σύμβαση 13,46 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της mixanitouxronou.gr, το 1999 η τεχνική εταιρεία πρότεινε την κατασκευή μιας δίδυμης σήραγγας από την οποία θα διερχόταν η εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου. Η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε την καινούργια πρόταση με την αιτιολογία ότι η ολοκλήρωση των έργων θα γινόταν σε συντομότερο χρόνο.

Ωστόσο, με τα νέα δεδομένα το έργο χρειαζόταν περισσότερα κονδύλια, καθώς το κόστος αυξήθηκε κατά 27,14%. Επίσης, απαιτούσε περισσότερα χρήματα για απαλλοτριώσεις, τα οποία ήταν δύσκολο να βρεθούν. Το νέο εμπόδιο που παρουσιάστηκε ήταν μια γυναίκα που ζούσε στο σημείο όπου κατασκευάστηκαν οι σήραγγες, η οποία είχε στην κατοχή της μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων και ένα μικρό σπίτι.

Η γυναίκα δεν ήθελε να φύγει από το σπίτι της και προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το οποίο τη δικαίωσε και δεν επέτρεψε στο Δημόσιο να απαλλοτριώσει το οικόπεδό της. Σύμφωνα με την εκδίκαση της υπόθεσης, θα αποζημιωνόταν για την απαλλοτρίωση 150 εκατ. δραχμές, τις οποίες όμως δεν θα μπορούσε να πάρει, καθώς δεν διέθετε τους απαραίτητους τίτλους ιδιοκτησίας.

Παράλληλα υπήρξαν καθυστερήσεις στις πληρωμές από το Δημόσιο, με αποτέλεσμα στις αρχές του 2003 η τεχνική εταιρεία να διακόψει οριστικά τις εργασίες. Από τότε το έργο παραμένει ανολοκλήρωτο να θυμίζει το αναποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο πολλές φορές λειτουργεί το ελληνικό δημόσιο.

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Instagram... δεν έχουμε. Ούτε Facebook έχουμε. Twitter (ή Χ ή όπως αλλιώς το λένε)... ούτε από αυτό έχουμε.

Έχουμε όμως Google News (ακολούθησέ μας για να βλέπεις τις νέες μας αναρτήσεις) και Dailymotion (για να βλέπεις τις βιντεάρες μας)

Πως σου φάνηκε;


Θα να σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Γράψε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτό