Οδός Πατησίων: Όταν κυκλοφορούσαν μόνο άλογα και κάρα
Ο δρόμος στον οποίο ανεγέρθηκαν μερικά από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης

Είναι ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Σε αντίθεση με τη σημερινή του εικόνα, στη φωτογραφία απεικονίζεται σχεδόν άδειος και μόνο πεζοί, κάρα και άλογα προχωρούν κατά μήκος του δρόμου. H φωτογραφία είναι από καρτ-ποστάλ του 1906.

Από τα χρόνια του Όθωνα η ανώτερη κοινωνική τάξη είχε μετακινηθεί στην περιοχή, η οποία είχε ταυτιστεί με την περίφημη βόλτα των Αθηναίων.
Ο Γάλλος συγγραφέας, Έντμοντ Αμπού γράφοντας για την «Ελλάδα του Όθωνος» είχε αναφέρει:

«Ο κομψός κόσμος της Αθήνας έχει για κυριότερη ψυχαγωγία του, χειμώνα- καλοκαίρι τον περίπατο στην οδό Πατησίων. Φθάνουν εκεί με τα πόδια, με αμάξι και κυρίως με άλογο.  Τον Χειμώνα εμφανίζονται εκεί από τις τρεις ως τις πέντε. Το καλοκαίρι από τις επτά ως της εννέα».

Στην περιοχή άνοιξαν οι πρώτοι κινηματογράφοι και τα παλαιότερα θέατρα της Αθήνας. Ανάμεσα τους το θέατρο «Βεάκη», «Άλφα» και το θέατρο «Αλάμπρα».

Την περίοδο του Μεσοπολέμου, κατά μήκος του δρόμου ανεγέρθηκαν οι πολυκατοικίες και τα πρώτα καταστήματα.

Όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία, κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής πλαισιώνουν τον δρόμο, εκ των οποίων πολλά διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Στα αριστερά της αρχικής φωτογραφίας ξεχωρίζει το πενταώροφο κτίριο που στεγάστηκε το Acropole Palace, το οποίο είναι υπό κατασκευή.

Είναι αρχιτεκτονικής αρ νουβό και στα χρόνια του Μεσοπολέμου αποτέλεσε χώρο διασκέδασης της αθηναϊκής μεσαίας τάξης. Στους χώρους του ξενοδοχείου γυρίστηκαν οι πρώτες μεταπολεμικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Από τα μπαλκόνια του φαινόταν το Λυκαβηττό, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πολυτεχνείο. Από εκεί ο Ολλανδός δημοσιογράφος Άλμπερτ Κουράντ κινηματογράφησε το 1973 την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο.

Είχε νοικιάσει δωμάτιο στο Ακροπόλ Παλάς και όταν άρχισαν να φτάνουν τα τανκς στην οδό Πατησίων τράβηξε το φιλμ που αποτέλεσε ιστορικό ντοκουμέντο.

Το ξενοδοχείο Ακροπόλ Παλάς σε παλαιά λήψη. Βρίσκεται στην οδό Πατησίων 51 & Αβέρωφ

Λίγο παρακάτω βρίσκεται η νεοκλασική πολυκατοικία, στην οποία μετακόμισε το 1937 η Μαρία Κάλας με την οικογένεια της από τη Νέα Υόρκη. Βρίσκεται στον αριθμό 61 της Πατησίων και χτίστηκε το 1925 από τον αρχιτέκτονα καθηγητή του ΕΜΠ, Κωνσταντίνο Κατσίκι.
Σήμερα, ο δρόμος έχει χάσει την αίγλη των περασμένων χρόνων αλλά τα ιστορικά κτίρια που επέζησαν από την αντιπαροχή θυμίζουν το παρελθόν μιας άλλης εποχής.

Αντλήθηκαν πληροφορίες από το βιβλίο «Αθήνα, ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία» του Θανάση Γιοχάλα και της Τόνιας Καφετζάκη, Εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της Εστίας

Διαβάστε σχετικά:

Instagram... δεν έχουμε. Ούτε Facebook έχουμε. Twitter (ή Χ ή όπως αλλιώς το λένε)... ούτε από αυτό έχουμε.

Έχουμε όμως Google News (ακολούθησέ μας για να βλέπεις τις νέες μας αναρτήσεις) και Dailymotion (για να βλέπεις τις βιντεάρες μας)

Πως σου φάνηκε;


Θα να σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Γράψε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτό