Η ιστορία του τραγουδιού «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου»
Η σπαρακτική ερμηνεία του Στράτου Διονυσίου για το τραγούδι της ταινίας «Ορατότης Μηδέν» και η σκηνή που ο Νίκος Κούρκουλος υπό το κράτος της έξωσης βάζει φωτιά στα λιγοστά του υπάρχοντα ενώπιον Θεού και ανθρώπων.

Στα τέλη της δεκαετίας του '60 ο Στράτος Διονυσίου ήταν ακόμα ένας τραγουδιστής μεσαίου βεληνεκούς παρά τα φωνητικά προσόντα αλλά και τη δισκογραφία του. Για του λόγου το αληθές να θυμίσουμε ότι εκείνη την εποχή εμφανιζόταν στο νυχτερινό κέντρο ΣΟΥ-ΜΟΥ ως δεύτερο όνομα δίπλα στην Ανθούλα Αλιφραγκή.

Τη μουσική για την ταινία «Ορατότης μηδέν» είχε αναλάβει ο Μίμης Πλέσσας, ο οποίος ήταν από τους βασικούς συνεργάτες της Φίνος Φιλμ.

Ενώ τα γυρίσματα είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί, ο Νίκος Φώσκολος αποφάσισε να «ντύσει» τη σκηνή που ο Νίκος Κούρκουλος βάζει φωτιά στα υπάρχοντά του, όχι με ορχηστρική μουσική, αλλά με τραγούδι, του οποίου οι στίχοι θα ενίσχυαν την ένταση του ηθοποιού. Ο σκηνοθέτης μάλιστα, έγινε πιο συγκεκριμένος και ζήτησε στο τραγούδι να περιλαμβάνεται η φράση «κύμα πικρό». Έτσι το παρήγγειλε στον Πλέσσα, ο οποίος με τη σειρά του απευθύνθηκε στον Λευτέρη Παπαδόπουλο για τους στίχους.

Ο στιχουργός που είναι γνωστός για τον ευθύ τρόπο του, «στόλισε» τον Πλέσσα με κοσμητικά επίθετα, τόσο για τον περιορισμένο χρόνο, όσο και για την παρέμβαση του Φώσκολου στους στίχους. Παρά την αρχική του αντίδραση, ο Παπαδόπουλος έγραψε σχεδόν σε μια μέρα το «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» και πρότεινε να το ερμηνεύσει ένας λαϊκός τραγουδιστής που είχε ακούσει και του άρεσε η χροιά της φωνής του. Ήταν ο Στράτος Διονυσίου.

Η ηχογράφηση έγινε πολύ γρήγορα, άλλωστε αυτό ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά του Διονυσίου. Έμπαινε στο στούντιο χωρίς να έχει κάνει πολλές πρόβες με τους μουσικούς, έλεγε μία φορά το τραγούδι και έφευγε. Έτσι ηχογραφήθηκε το τραγούδι που του άνοιξε τον δρόμο για την κορυφή. Μετά την πρεμιέρα της ταινίας που έγινε στις 5 Ιανουαρίου του 1970, ο Διονυσίου έκανε συμφωνία με την ΕΜΙ, αλλά και τον Πλέσσα και κυκλοφόρησε το τραγούδι σε δισκάκι 45 στροφών.

Ο κόσμος ταύτισε το «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» τόσο με τη φωνή του Στράτου, όσο και με την ερμηνεία του Κούρκουλου στην ταινία. Η σπαρακτική ερμηνεία του "ντύνει" τη σκηνή που ο Κούρκουλος υπό το κράτος της έξωσης βάζει φωτιά στα λιγοστά του υπάρχοντα ενώπιον Θεού και ανθρώπων σε μια φτωχική γειτονιά με τα απορημένα μάτια των γειτόνων να παρακολουθούν το αυτοσχέδιο πυροτέχνημα. "...Η ζωή εδώ τελειώνει, σβήνει το καντήλι μου".

▶ ΔΕΣ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ONLINE

Νίκος Κούρκουλος: Βρέχει φωτιά στη στράτα μου

Βρέχει φωτιά στη στράτα μου
φωτιά που μ’ έχει κάψει
για τα φτωχά τα νιάτα μου
κανένας δε θα κλάψει

Η ζωή, η ζωή εδώ τελειώνει
σβήνει το καντήλι μου
κι η ψυχή, η ψυχή σαν χελιδόνι
φεύγει απ’ τα χείλη μου

Κύμα πικρό στην πλώρη μου
και τα πανιά σκισμένα
ούτε αδελφός αγόρι μου
δε νοιάστηκε για σένα

Instagram... δεν έχουμε. Ούτε Facebook έχουμε. Twitter (ή Χ ή όπως αλλιώς το λένε)... ούτε από αυτό έχουμε.

Έχουμε όμως Google News (ακολούθησέ μας για να βλέπεις τις νέες μας αναρτήσεις) και Dailymotion (για να βλέπεις τις βιντεάρες μας)

Πως σου φάνηκε;


Θα να σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Γράψε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτό