Η ιστορία της αληθινής συμμορίας των Ντάλτονς
Τί σχέση έχουν οι ήρωες του Λούκι Λουκ με την πραγματική ιστορία

Το πιο πιθανό στην Ελλάδα, είναι πως αν κάποιος σου μιλήσει για τους αδερφούς Ντάλτον ή την συμμορία Ντάλτον, το μυαλό σου θα πάει στα κόμιξ του Λούκι Λουκ. Είναι τα περίφημα τέσσερα αδέρφια κατά ύψος, που ο Λούκι Λουκ έχει ως μόνιμη αποστολή να τους πιάνει και να τους κλείνει σην φυλακή. Με τον Τζακ να είναι ο πιο θερμόαιμος και μεγαλύτερος σε ηλικία (και ο πιο κοντός), μέχρι τον καλοκάγαθο Άβερελ που δεν καταλαβαίνει και πολλά από ληστείες τραπεζών και σχέδια.

Wild West Shootout: Bob Dalton & The Coffeyville Raid

https://consent.youtube.com/ml?continue=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D8eS6wUFMr3A&gl=DE&hl=de&pc=yt&uxe=23983172&src=1

Η αλήθεια πίσω από το κόμιξ

Όμως η αλήθεια είναι πως οι Ντάλτονς όχι απλά ήταν υπαρκτά πρόσωπα, αλλά είχαν ταράξει την Άγρια Δύση στις ληστείες. Συνολικά, η οικογένεια Ντάλτον καταγόταν από το Μιζούρι και περιελάμβανε δώδεκα παιδιά. Από τα δώδεκα, οι τέσσερις ξεκίνησαν τις ληστείες για πλάκα (και για να βγάλουν χρήματα φυσικά) και κατέληξαν να ληστεύουν κυριολεκτικά τα πάντα. Η συμμορία των Ντάλτον έκλεψε τρένα και άμαξες, ταχυδρομεία και ράντσα. Και φυσικά, τράπεζες. Επρόκειτο για τους Μπομπ, Γκρατ, Έμετ και Μπιλ Ντάλτον, που κατάφεραν να κάνουν όλα τα παραπάνω μέσα σε μόλις 2 χρόνια – από το 1890 μέχρι και το 1892 όπου, ενώ κατάφερναν να ξεφεύγουν από τα νύχια του Νόμου, βρήκαν το τέλος τους από εκεί που δεν το περίμεναν.

Το περιστατικό της Κόφιβιλ

Μέχρι και το 1892 η Κόφιβιλ ήταν μάλλον μία ασήμαντη πόλη στο Κάνσας, που όμως είχε αρκετά «αποβράσματα» της Άγριας Δύσης λόγω της γεωγραφικής της θέσης ως -τότε- σύνορο. Ουσιαστικά οι Ντάλτονς είχαν σχεδιάσει να χτυπήσουν δύο τράπεζες μαζί για να ξεπεράσουν τον θρυλικό Τζέσε Τζέιμς. Η ιδέα ήταν κυρίως του Μπομπ, που ήταν ο πιο οργανωτικός αλλά και συνάμα φιλόδοξος από τα υπόλοιπα αδέρφια, με τον αδερφό του Μπιλ σε ρόλο πληροφοριοδότη να έχει αναφέρει πως πέρα από τον σερίφη Τσαρλς Κόνελι και δύο βοηθούς, η πόλη δεν είχε κάποια σπουδαία άμυνα.

Οι Ντάλτονς φόρεσαν ψεύτικες γενειάδες και επιχείρησαν να χτυπήσουν τις τράπεζες First National και Condon. Εκείνη την ημέρα, η συμμορία είχε ενισχυθεί από τους παρανόμους Μπιλ Πάουερς και Ντικ Μπρόντγουελ. Το σχέδιο είχε ως στόχο να γίνουν ταυτόχρονα οι ληστείες, ώστε να προκληθεί σύγχυση. Οι Μπομπ και Έμετ θα χτυπούσαν την μία τράπεζα, με τους Γκρατ, Μπιλ και Ντικ να ληστεύουν τη δεύτερη. Κάποιοι χτίστες είδαν πέντε περίεργους τύπους να κρατούν καραμπίνες Γουίντσεστερ. Κάποιος φώναξε «Οι Ντάλτονς ληστεύουν την τράπεζα».

Η αναμέτρηση

Την ώρα που ο Μπόμπ Ντάλτον προσπαθούσε να φύγει με τα χρήματα, αναγκάστηκε να σκοτώσει δύο πολίτες που προσπάθησαν να τον σταματήσουν. Νωρίτερα, είχε σκοτώσει τον σερίφη Κόνελι πυροβολώντας τον στο κεφάλι. Οι κάτοικοι της πόλης είχαν ήδη πάρει τα όπλα και δεν είχαν σκοπό να αφήσουν τους Ντάλτονς να ξεφύγουν. Είχαν τραυματίσει ήδη τον Μπρόντγουελ ενώ στην προσπάθεια διαφυγής τους, πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Μπομπ. Ο Πάουερς, προσπαθώντας να ανέβει στο άλογο να φύγει χτυπήθηκε και αυτός θανάσιμα. Ο Γκρατ προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά ένας άλλος πολίτης που ακολουθούσε τον σερίφη, ο Τζον Κλόερ, τον πυροβόλησε στον λαιμό και τον σκότωσε. Τελευταίος πέθανε ο Μπρόντγουελ που αν και διέφυγε με το άλογο, είχε δεχτεί τόσες σφαίρες που πέθανε δύο μίλια πιο έξω από την πόλη. Ο Έμετ, ήταν ο μοναδικός που επέζησε μετά από 27 σφαίρες(!) και οδηγήθηκε στα δικαστήρια. Ο Μπιλ θα γλίτωνε με έναν άλλον παράνομο, τον Μπιλ Ντούλιν, αλλά η συμμορία που θα έφτιαχναν θα διαλυόταν πριν καλά-καλά ξεκινήσει.

Μέχρι και σήμερα, η Κόφιβιλ γιορτάζει κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου την γενναία αντίσταση των κατοίκων απέναντι στη συμμορία των Ντάλτον. Οι Ντάλτονς κατάφεραν να σκοτώσουν 4 κατοίκους μαζί με τον σερίφη, αλλά έφαγαν μία γερή δόση Άγριας Δύσης.

Instagram... δεν έχουμε. Ούτε Facebook έχουμε. Twitter (ή Χ ή όπως αλλιώς το λένε)... ούτε από αυτό έχουμε.

Έχουμε όμως Google News (ακολούθησέ μας για να βλέπεις τις νέες μας αναρτήσεις) και Dailymotion (για να βλέπεις τις βιντεάρες μας)

Πως σου φάνηκε;


Θα να σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Γράψε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτό