25 χρόνια ζωής για το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στα Ιωάννινα
Η ιστορία του ελληνικού έθνους πλασμένη με ομοιώματα από κερί

Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, το εντυπωσιακότερο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στην Ελλάδα, άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό πριν από 25 χρόνια, το 1995.

Τα έργα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 1983 στο ιστορικό Μπιζάνι Ιωαννίνων. Ήταν μία πρωτοβουλία του καταξιωμένου γλύπτη Παύλου Βρέλλη, ο οποίος αγόρασε μία έκταση 17 στρεμμάτων στο χωριό και αποφάσισε να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις για δημιουργήσει κάτι πρωτάκουστο για τα ελληνικά δεδομένα. Το όραμά του ήταν να γεμίσει τον τεράστιο χώρο με κέρινα ομοιώματα και σκηνικά παρμένα από την Ελληνική Ιστορία. Έτσι θα μπορούσε να παρουσιάσει τους ήρωες και τον ρόλο που διαδραμάτισαν, στους αντίστοιχους χώρους. 

Με δικές του ιδέες, μελέτες και πολλή προσωπική εργασία, έφτιαξε χώρους και ανθρώπους, για να βοηθήσει τον θεατή να βιώσει γεγονότα που πέρασαν στο παρελθόν. Του πήρε σχεδόν 13 χρόνια μέχρι το εγχείρημά του να πάρει την τελική του μορφή και να το παρουσιάσει στο ευρύ κοινό.

Σήμερα, το Μουσείο φιλοξενεί περίπου 150 κέρινα ομοιώματα και 36 ιστορικά θέματα εμπνευσμένα από σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας. Η θεματολογία καλύπτει 24 αιώνες Ελληνικής Ιστορίας (από το 500 π.Χ.), με ιδιαίτερη έμφαση στην νεώτερη ιστορία της Ηπείρου, ενώ είναι χωρισμένο σε τρεις τομείς: Προεπανάσταση (12 θέματα), Επανάσταση του 1821 (6 θέματα) και Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος (9 θέματα).

Δείτε το βίντεο-αφιέρωμα για τα 25 χρόνια «Μουσείο Παύλου Βρέλλη»

Instagram... δεν έχουμε. Ούτε Facebook έχουμε. Twitter (ή Χ ή όπως αλλιώς το λένε)... ούτε από αυτό έχουμε.

Έχουμε όμως Google News (ακολούθησέ μας για να βλέπεις τις νέες μας αναρτήσεις) και Dailymotion (για να βλέπεις τις βιντεάρες μας)

Πως σου φάνηκε;


Θα να σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Γράψε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτό