Κρίση μέσης ηλικίας. Μάθετε αν την περνάτε
Με 6 ερωτήσεις δείτε αν, όντως, η κρίση μέσης ηλικίας σας αφορά.

Και τι δεν έχει ακουστεί για την περιβόητη κρίση της μέσης ηλικίας. Ότι οι άνθρωποι αλλάζουν και... τρελαίνονται, ότι τους "παίρνει από κάτω", ότι αλλάζουν ζωή... Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις, που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας, για να δείτε αν, όντως, αυτή η κρίση σας αφορά. 

"Χτυπάει" από την ηλικία των 40 έως την ηλικία των 60 χρόνων. Μια χρονική περίοδο που οι άνθρωποι αλλάζουν, μεγαλώνουν, ωριμάζουν, έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα υγείας και αλλαγές στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.

Πολύ συχνά, δε, εκδηλώνεται με "ακραίες" συμπεριφορές. Μπορεί, ας πούμε, να δούμε ένα ζευγάρι που είναι πολλά χρόνια μαζί να χωρίζει, να δημιουργούνται σχέσεις με πολύ νεότερα άτομα, να δοκιμάζουν κάποιοι τις δυνάμεις τους σε extreme sports, να ξοδεύουν το εφάπαξ για να πάρουν ένα πολυτελές αυτοκίνητο.

«Η κρίση μέσης ηλικίας μπορεί να συμβεί μετά από ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή, όπως όταν το παιδί φεύγει από το σπίτι για σπουδές» αναφέρει η Τζένιφερ Γουίκαμ, σύμβουλος του δικτύου υπηρεσιών υγείας Mayo Clinic Health System. Άλλα γεγονότα που μπορεί να πυροδοτήσουν τις ανησυχίες της κρίσης μέσης ηλικίας είναι η μετάβαση σε επόμενη δεκαετία της ζωής ή ο θάνατος ενός γονέα. Ίσως για αυτό η κρίση μέσης ηλικίας συνοδεύεται συχνά από έντονο στρες, σύγχυση, δυσφορία ή και κατάθλιψη.

Οι ερωτήσεις - κλειδί, που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας για να αναγνωρίσετε την κρίση, είναι οι εξής:

1. Έχετε παρατηρήσει αλλαγές στις συνήθειες του φαγητού ή του ύπνου; Νιώθετε συνέχεια κούραση;

2. Αισθάνεστε απελπισία; Η στάση σας είναι απαισιόδοξη;

3. Έχετε άγχος, ανησυχία ή νευρικότητα;

4. Έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για δραστηριότητες που παλαιότερα απολαμβάνατε, όπως το σεξ ή κάποιο χόμπι;

5. Κάνετε αυτοκτονικές σκέψεις;

6. Εκδηλώνετε σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο ή πόνους στο σώμα, που δεν αντιμετωπίζονται με τις παραδοσιακές θεραπείες;

Εάν απαντήσατε θετικά στις περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε ειδικό.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ;


Θα σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Κάνε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτή τη δημοσίευση