«Κουτσοί, Στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα» - Η ιστορία της φράσης
Ήταν το 1830, όταν στο Άστρος Κυνουρίας, εμφανίστηκε ένας τύπος...

Πολλές φορές, όταν θέλουμε να πούμε ότι σε κάποιο μέρος μαζεύτηκε πολύς άσχετος κόσμος, χρησιμοποιούμε τη φράση «Κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα». Μια ατάκα που ακούγεται κωμική και σου δίνει να καταλάβεις ακριβώς αυτό που θέλει να πει ο συνομιλητής σου.

«Καλά, στα party του Γιώργου σκάει όποιος να’ ναι, Κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα», θα μπορούσε να είναι ένα απλό παράδειγμα χρήσης της.

Σε κάποιες προφορικές παραδόσεις αναφέρεται ότι το 1830 εμφανίστηκε στο χωριό Άστρος Κυνουρίας ένας περίεργος τύπος.

Αυτός διέδιδε ότι είναι ο Άγιος Παντελεήμονας και πως έχει την ικανότητα να γιατρέψει κάθε λογής πρόβλημα υγείας.

Εδώ, αξίζει να αναφέρω ότι ο συγκεκριμένος Άγιος θεωρείται από τους Χριστιανούς ως ο προστάτης των αναπήρων και πιστεύεται ότι έχει τη δύναμη να γιατρέψει παθήσεις, παραμορφώσεις στο σώμα, την απώλεια ακοής, ακόμη και την τύφλωση.

Προφανώς, ο εν λόγω άνδρας δεν κατάφερε να γιατρέψει κανέναν ντόπιο, όμως οι κάτοικοι του χωριού δεν τον έδιωξαν αφού δεν δημιουργούσε προβλήματα.

Ωστόσο, τα νέα για την έλευση του «Άγιου Παντελεήμονα» διαδόθηκαν στα γύρω χωριά και έτσι, ορδές ανθρώπων άρχισαν να συρρέουν για να τους γιατρέψει. Άτομα με κινητικά προβλήματα, τυφλοί και κωφάλαλοι πήγαιναν με την ελπίδα να γίνουν καλά.

Κάποιοι άφησαν πίσω σπίτια και δουλειές για να βρεθούν στο Άστρος, πιστεύοντας ότι επρόκειτο όντως για έναν άγιο θαυματοποιό. Δυστυχώς, όμως, συνειδητοποίησαν κι αυτοί πως ήταν απλά ένας άνθρωπος που είχε χάσει τα λογικά του.

Η έντονη κινητικότητα δεν πέρασε απαρατήρητη από τους κατοίκους των γύρω περιοχών, οι οποίοι έβλεπαν καθημερινά πολύ κόσμο -κυρίως με προβλήματα υγείας- να περνάει μπροστά από τα σπίτια τους με κατεύθυνση το Άστρος.

Με τον καιρό, λοιπόν, προέκυψε η γνωστή ατάκα «Κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα», αφού η συχνή διέλευση αυτών των ανθρώπων είχε προκαλέσει συζητήσεις. Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε το όνομα του «εμπνευστή» της ατάκας, όμως ακούγεται σαν κάτι το οποίο ειπώθηκε για αστείο αυθόρμητα και τελικά έμεινε μέσα στους αιώνες.

Έτσι, σήμερα, σχεδόν 200 χρόνια αργότερα, η φράση χρησιμοποιείται κανονικότατα με τον ψεύτικο άγιο να έχει περάσει κατά κάποιο τρόπο στην ιστορία χωρίς να έχει κάνει απολύτως τίποτα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ;


Θα σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Κάνε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτή τη δημοσίευση