Το «Δόλωμα»: H ταινία που «αναγκάστηκε» να γυρίσει η Αλίκη Βουγιουκλάκη
Με ποια άλλη ταινία της Αλίκης βγήκε την ίδια εβδομάδα στους κινηματογράφους;

Οτιδήποτε αφορά στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, είναι λογικό να τραβάει το ενδιαφέρον και την προσοχή μας μιας και η Ελληνίδα ηθοποιός, είναι ίσως η μεγαλύτερη σταρ που έχει περάσει ποτέ από τον ελληνικό κινηματογράφο. Οι ιστορίες από τη ζωή και την καριέρα της είναι πάντα γοητευτικές μιας και δείχνουν το ανθρώπινο πρόσωπο μίας, κατά τ’ άλλα, αψεγάδιαστης γυναίκας.

Μία από τις πιο γνωστές ταινίες της Αλίκης, ήταν «Το Δόλωμα» το οποίο σύμφωνα με το βιβλίο του Αλέκου Σακελλάριου, «Το ταλέντο βγήκε από τον παράδεισο» κρίθηκε ακατάλληλο και τολμηρό για τα ελληνικά ήθη και έθιμα της εποχής, μιας και περιέγραφε τη ζωή μίας τραγουδίστριας η οποία εργαζόταν στην Τρούμπα.

Η ιστορία της ταινίας είναι λίγο περίεργη, μιας και όπως μαθαίνουμε η Αλίκη «αναγκάστηκε» να τη γυρίσει. Συγκεκριμένα, η ηθοποιός είχε φύγει από Φίνος Φιλμ και είχε πάει σε άλλη εταιρεία παραγωγής, χωρίς ωστόσο να λογαριάζει το συμβόλαιό της, το οποίο προέβλεπε ακόμη μία ταινία. Έτσι, το 1964, η Αλίκη γύρισε το «Δόλωμα» για τη Φίνος και τη «Σωφερίνα» για τη Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης. Οι ταινίες βγήκαν στον κινηματογράφο, με το «Δόλωμα» να ξεπερνά κατά πολύ σε εισπράξεις τη «Σωφερίνα»!

Τα δάκρυα της Αλίκης

Η Αλίκη ήθελε κάθε σκηνή της να φαίνεται αληθινή. Στο τέλος της ταινίας, όταν η πρωταγωνίστρια γλυτώνει από τη φυλακή και τρέχει στην αγκαλιά του έρωτά της, τον οποίο υποδυόταν ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης, η Βουγιουκλάκη κλαίει πραγματικά. 

Η σκηνή γυρίστηκε πολλές φορές. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, Αλέκος Σακελλάριος:

Τρέχει, τρέχει η Βουγιουκλάκη και φτάνει με τα δάκρυα στα μάτια ως την αγκαλιά του Βουλγαρίδη. Κι όταν λέμε δάκρυα, δάκρυα. Η Αλίκη δε δεχόταν να της βάλουνε σταγόνες από νερό, όπως γίνεται συνήθως, σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Έκλαιγε πραγματικά. Τα δάκρυα τα είχε στο τσεπάκι της. Η σκηνή, όμως, δεν πέτυχε. Η Αλίκη ήρθε λίγο δεξιότερα απ’ ό,τι έπρεπε κι ο Καβουκίδης, που ήτανε και διευθυντής φωτογραφίας και κάμεραμαν, δεν πρόλαβε να κάνει σωστά το πλάνο.

-Αλίκη μου, η σκηνή πρέπει να ξαναγυρισθεί.
-Γιατί;
-Ήρθες πολύ δεξιά. 

Σκύλος, όπως πάντα, στη δουλειά της, η Αλίκη, δεν είχε καμία αντίρρηση.
-Να την ξαναγυρίσουμε!
-Και τι θα γίνει με τα κλάματα;
-Τι θα γίνει, δηλαδή;
-Θα κλάψεις πάλι;
-Και βέβαια θα κλάψω. 

Ξαναστήθηκαν οι μηχανές, άρχισε ξανά την τρεχάλα η Αλίκη, έφτασε κλαμένη στην αγκαλιά του Βουλγαρίδη, αλλά η σκηνή χάλασε και πάλι. Απάνω στο πιο τρυφερό σημείο του εναγκαλισμού της κλαμένης πρωταγωνίστριας με τον συγκινημένο πρωταγωνιστή, ακούστηκε από μακριά το παραπονεμένο γκάρισμα ενός γαϊδάρου. 

-Στοπ! 

Το γύρισμα της σκηνής ξανάρχισε. Η Αλίκη έφτασε και πάλι κλαμένη, αλλά η σκηνή και πάλι δεν πέτυχε.
Να μη σας τα πολυλογώ, έξι φορές έγινε αυτή η σκηνή κι η Αλίκη έτρεξε περισσότερα μέτρα, από όσα έτρεξε ο Τζωρτζής στους ευρωπαϊκούς αγώνες. Την τελευταία φορά, τέλος πάντων, όλα πήγαιναν καλά. Η σκηνή πέτυχε. Δόξα σοι ο Θεός!
Ανάψαμε τσιγάρο και αρχίσαμε να ετοιμαζόμαστε για την επόμενη. Και τότε ήταν, που ήρθε τρομερά στεναχωρημένος ο Καβουκίδης και μου ψιθύρισε στ’ αφτί:

-Η σκηνή τελικά πρέπει να ξαναγυριστεί. 
-Γιατί; 
-Είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φιλμ στη μηχανή!

 Όταν το έμαθε αυτό η Αλίκη, άρχισε πάλι να κλαίει. Αυτή τη φορά όμως, εκτός σεναρίου!

Η ιδέα για το χορευτικό

Η ιδέα για το χορευτικό της Αλίκης στο τραγούδι «Μου αρέσουνε τα αγόρια» ανήκε στην ίδια. Ήθελε να κάνει κάτι παρόμοιο με την Μέριλιν Μονρόε στο «My heart belongs to daddy», που τραγουδούσε στην ταινία «Έλα ν’ αγαπηθούμε»

▶ Δες την ταινία online

▶ Δες ταινίες με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ;


Θα σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Κάνε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτή τη δημοσίευση