Τα αθάνατα καψουροτράγουδα και οι ευρηματικοί στίχοι τους
Από τα μέσα της δεκαετίας του '70 ως τις μέρες μας - Τραγουδιστές, συνθέτες και στιχουργοί που έγραψαν ιστορία

Για την ελληνική μουσική έχουν γραφτεί πολλά και μάλιστα από επαΐοντες. Όπως παντού έτσι και στη χώρα μας ,δεν ακούν όλοι το ίδιο είδος μουσικής. Κάποιες και κάποιοι είναι πιστοί σε ένα συγκεκριμένο είδος και απορρίπτουν μετά βδελυγμίας τα άλλα. Άλλοι είναι φαν της ξένης μουσικής και αντιμετωπίζουν μάλλον απαξιωτικά τα ελληνικά τραγούδια.

Το σίγουρο είναι πως το λαϊκό τραγούδι στη χώρα μας έχει πολλούς και φανατικούς θαυμαστές. Ένα από τα παρακλάδια του λαϊκού τραγουδιού είναι τα λεγόμενα καψουροτράγουδα, αυτά που εκφράζουν δηλαδή πόθο, καημό ή και απογοήτευση. Ανάμεσα σ' αυτά υπάρχουν ορισμένα, οι στίχοι των οποίων είναι πραγματικά απίστευτα ευρηματικοί. Τι κι αν γράφτηκαν 20, 30 ή 40 χρόνια πριν; Έγιναν γνωστά και στις νεότερες γενιές μέσα από το You Tube και απ' ότι φαίνεται είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Φυσικά τα τραγούδια αυτά είναι εκατοντάδες και είναι αδύνατο να τα αναφέρουμε όλα εδώ. Επειδή πιστεύουμε πως οτιδήποτε αφορά την τέχνη και έχει μεγάλη πέραση στον απλό κόσμο δεν πρέπει να το υποτιμούμε σκεφτήκαμε να γράψουμε ένα άρθρο διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Η Μεταπολίτευση- Ένα μουσικό ορόσημο

Ο ερχομός της Μεταπολίτευσης έφερε ανάμεσα στα άλλα και εξελίξεις στο μουσικό ''πεδίο''. Πολιτικά και άλλα τραγούδια, που είχαν απαγορευθεί από τη δικτατορία και τη φαιδρή μερικές φορές λογοκρισία της, παίζονταν παντού γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία.

Την ίδια εποχή δειλά δειλά αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους κάποια λαϊκά τραγούδια με πολύ... προχώ για την εποχή τους στίχους. Ανάμεσα στις πολλές επιτυχίες του αξέχαστου Δημήτρη Μητροπάνου ήταν και το θρυλικό "Τι το Θες το Κουταλάκι" του Τάκη Μουσαφίρη, που όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ο μεγάλος μας τραγουδιστής, μπήκε μάλλον εν αγνοία του στον δίσκο. Ωστόσο, σημείωσε τεράστια επιτυχία και ακούγεται ακόμα και σήμερα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ - Τι το θές το κουταλάκι

Ο Πόλυς Κερμανίδης κάνει δύο σούπερ πετυχημένα L.P. "Τα Πλοία Πεθαίνουν στα Λιμάνια" (1976) και "Δίνω τα Ρέστα μου" (1977). 

Το δεύτερο από τα L.P. από αυτά ξεκινά με το τραγούδι του Χρήστου Κοτσώνη "Η Τρέλα". Στην εισαγωγή του ο Κερμανίδης επαινεί τον Κοτσώνη που παίζει μπουζούκι λέγοντας ''Γεια σου Χρήστο Κοτσώνη με την μπουζούκα σου''.

"Η λογική του μέλλοντος κυρά μου είναι η τρέλα και τρέλα έχω εγώ πολλή, γι' αυτό κοντά μου έλα... Τρελός εγώ τρελή κι εσύ θα κάνουμε παρέα και θα περάσουμε μαζί μποέμικα κι ωραία"(Οπωσδήποτε, συμπληρώνει ο Κερμανίδης).

Ρεφρέν: "Όπως κατάντησε η ζωή, δεν βρίσκει χώρο η λογική, κάτσε κοντά μου να τη βρεις, να δεις που θα με θυμηθείς". Και στο ρεφρέν του τραγουδιού που έδωσε τον τίτλο του στο άλμπουμ "Δίνω τα Ρέστα μου":

"Τώρα μ' έχεις πια ρεστάρει, μα δεν παίρνω και χαμπάρι η καρδιά μου σε γουστάρει καψουρεύτηκα..."

ΠΟΛΥΣ ΚΕΡΜΑΝΙΔΗΣ - Η τρέλα

Σε όσους θεωρούν γενικά τα τραγούδια αυτά απαράδεκτα κλπ., τους συνιστούμε να ακούσουν το "Ήρθες Αυτό το Καλοκαίρι" και να βρουν αντίστοιχα τραγούδια σήμερα. (Οι στίχοι και η μουσική όλων των τραγουδιών του L.P. αυτού είναι του Χρήστου Κοτσώνη). Την ίδια εποχή με τον Πόλυ Κερμανίδη ,κάνει καριέρα ο Κώστας Καφάσης. Τα τραγούδια του Κώστα Ψυχογιού έκαναν τον τηλεοπτικό σταθμό Ιωνάθαν της θρυλικής "Γειτονιάς" να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τραγουδιστής. "Γέλα Κυρία μου", "Περίπτωσή μου Αμαρτωλή", "Ψυχή μου Καρδιά μου" με τους στίχους που κρύβουν μεγάλες αλήθειες: "Τι πειράζει λαϊκά αν τα μιλάμε ,ψυχή μου καρδιά μου, την αγάπη πάντα ίδια τη μετράμε", "Κατάλαβέ με" απ' όπου και το ρεφρέν "Κατάλαβέ με, αν σ' αγαπήσω, ακόμα ένα μόριο είμαι και τέρμα, θα πεθάνω", "Ούτε ένα Γεια σου" απ' όπου οι στίχοι: "Δεν επιμένω σε δεσμούς τελειωμένους, μα όχι να 'μαι και πιο ξένος απ' τους ξένους..." κ.α.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΦΑΣΗΣ - Κατάλαβε με

Μεγάλη επιτυχία σημειώνει τα χρόνια εκείνα και ο Γεώργιος Αιγύπτιος, το πραγματικό επώνυμο του οποίου είναι Μαρουλακάκης, ωστόσο καθώς γεννήθηκε στην Αίγυπτο του δόθηκε (από τον Κώστα Ψυχογιό) το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Αιγύπτιος με το οποίο έγινε γνωστός. Το 1972 ερμήνευσε στην ταινία "Πώς καταντήσαμε Σωτήρη" το τραγούδι του Σταύρου Κάξου "Μη μου κλαις". Η καριέρα του απογειώθηκε το 1978 με το L.P. "Τα Χείλη σου". Εκτός από το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου μεγάλη επιτυχία έγινε και το "Για Λίγες Σταγόνες Ευτυχίας" (Σταύρος Κάξος).

Πως καταντήσαμε Σωτήρη (1972) | Γιώργος Αιγύπτιος | Μη Μου Κλαις

Το 1978 ο Κώστας Ψυχογιός γράφει τα τραγούδια του άλμπουμ "Τώρα Θέλω Τώρα" για τον Γιάννη Φλωρινιώτη (το πραγματικό επώνυμο του οποίου είναι Αποστολίδης). Τα τραγούδια γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία και με τον επόμενο δίσκο "Γιορτή Αγάπης" με τραγούδια του Κώστα Ψυχογιού και του Χρήστου Εμμανουήλ, ο Φλωρινιώτης γίνεται ένα από τα πρώτα ονόματα της νύχτας. Πολλοί είναι εκείνοι που λοιδορούσαν τον Φλωρινιώτη, όμως ο Μάνος Χατζιδάκις είπε ότι "είναι μεγάλος τραγουδιστής αλλά δεν το γνωρίζει" και του αφιέρωσε μια ολόκληρη εκπομπή στο 3ο Πρόγραμμα της ΕΡΤ!  Ήταν το μακρινό 1979 και ο μεγάλος Χατζιδάκις έκανε αυτό που κανείς άλλος δεν θα τολμούσε. Κάπου εκεί όμως φάνηκε ότι ο Φλωρινιώτης δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος της τόσο μεγάλης επιτυχίας. Το 1980 πρωταγωνίστησε στην ταινία του Γιώργου Σταμπουλόπουλου "Και Ξανά προς τη Δόξα Τραβά". Λίγα χρόνια αργότερα γράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί στην (βιντεο)ταινία "Ο Τραγουδιστής και το Κορίτσι του Μπαρ". Στην ίδια ταινία πρωταγωνιστεί και ο Ζαφείρης Μελάς. Το τραγούδι των τίτλων ερμηνεύουν ο Φλωρινιώτης και η Ρένα Βιολάντη. Στην ταινία τραγουδάει και ο Βασίλης Καρράς.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ;


Θα σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Κάνε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτή τη δημοσίευση