Η Θρυλική "Λωξάντρα" της ελληνικής τηλεόρασης. Δες όλη τη σειρά online
Στις 19 Ιανουαρίου του 1980, ξεκινά στην ελληνική τηλεόραση μία τηλεοπτική σειρά, που παρότι ολοκληρώθηκε μέσα σε μερικούς μήνες, έμελλε να μείνει στις καρδιές και στη μνήμη του τηλεοπτικού κοινού για πάντα.

Το Σάββατο19 Ιανουαρίου 1980 στη μικρή οθόνη κάθε ελληνικού σπιτιού, μπαίνει  η πληθωρική Κωνσταντινουπολίτισσα Λωξάντρα φέρνοντας μαζί της μνήμες από την Πόλη και τα ιστορικά γεγονότα που την συντάραξαν για σχεδόν μισό αιώνα. 

Η Λωξάντρα ήταν υπαρκτό πρόσωπο, και επρόκειτο για τη γιαγιά της Μαρίας Ιορδανίδου, συγγραφέως του ομώνυμου αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος. Η τηλεοπτική σειρά αυτή, με τα 30 επεισόδια απετέλεσε την πιο πιστή διασκευή του βιβλίου. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. 

Η ιστορία ξεκινά από την εποχή που η Λωξάντρα, μεγαλοκοπέλα πια, αποφασίζει να παντρευτεί τον Δημητρό, έναν χήρο με τέσσερα παιδιά. 

Ο Δημητρός, αρκετά μεγαλύτερος στην ηλικία από τη Λώξανδρα, επιθυμούσε διακαώς να βρει την κατάλληλη σύζυγο που θα αγαπούσε και θα φρόντιζε τα ορφανά. Η πραγματικότητα ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες του, αφού η Λωξάνδρα λάτρεψε και φρόντισε τα παιδιά του, καλύτερα απ’ ό,τι αν ήταν δικά της. 

Τα μικρότερα παιδιά, ανταποκρίθηκαν αμέσως θετικά, καθώς δεν θυμόταν πολύ την πραγματική τους μητέρα. Τα δύο μεγαλύτερα όμως επέδειξαν εχθρική συμπεριφορά απέναντί της, και ιδιαίτερα ο μεγαλύτερος γιος, ο Θεόδωρος. 

Η Λωξάνδρα όμως με υπομονή, κατανόηση και αγάπη, εξακολούθησε να συμπεριφέρεται υπέροχα, σε όλους, και σε μία πράξη υπέρτατης αγάπης προς τον Θεόδωρο, πούλησε το μοναδικό περιουσιακό της στοιχείο, προκειμένου να σπουδάσει σε ένα ακριβό σχολείο όπως ο ίδιος επιθυμούσε. 

Λωξάνδρα - Το όνειρο του Δημητρού


Έξι χρόνια μετά το γάμο της, καταφέρνει να γεννήσει και το πρώτο δικό της παιδί, τον Αλεκάκη, ενώ δύο χρόνια αργότερα γεννάει κι ένα κοριτσάκι (την Κλειώ, μητέρα της Μαρίας Ιορδανίδου). 

Η ζωή της οικογένειας κυλά στο Μακροχώρι, ευτυχισμένα, με πολύ πολύ και καλό φαγητό, υπό την καθοδήγηση της Λωξάνδρας και με τη βοήθεια δύο υπηρετών, οι οποίοι θεωρούνταν μέλη της οικογένειας. Αγαπημένη της συντροφιά, η χήρα του αδερφού της η Ελεγκάκη που αγαπάει και συντρέχει τη Λωξάντρα και την οικογένειά της.

Η απλοχεριά της Λωξάντρας έμεινε παροιμιώδης, καθώς εκτός από τη βοήθεια, σε όλα τα επίπεδα, που προσέφερε σε όλους, έφτανε συχνά στην υπερβολή, ξοδεύοντας τεράστια ποσά για να ταΐσει και να περιθάλψει κάθε άγνωστο, που έπεφτε στην αντίληψή της πως χρειάζονταν βοήθεια, ή αν χτυπούσε την πόρτα της. Το σπίτι της πάντα γεμάτο με κόσμο: Έλληνες και Τούρκους, και Αρμένηδες, και Εβραίους, φτωχούς και πλούσιους, η Λωξάνδρα τους φίλευε “το κάτι τις” και τους προμήθευε με αγίασμα από την Παναΐα την Μπαλουκλιώτισσα (Παναγία από το Μπαλουκλί), το οποίο σύμφωνα με τη Λωξάντρα γιάτρευε όλες τις αρρώστιες. 

Η Λωξάντρα στην Ελλάδα


Όλους τους αγαπούσε η Λωξάντρα, κι όλοι την αγαπούσαν και τη νοιάζονταν. Και παρότι η ζωή για τους Έλληνες της Πόλης έχει γίνει δύσκολη, και παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η γενοκτονία των Αρμενίων, η οικογενειακή ζωή της Λωξάντρας κυλάει σχετικά ήρεμα, με τα προβλήματα και τις αναποδιές της, αλλά ευτυχισμένα με αγάπη και φροντίδα.

Μέχρι που μια μέρα, ο θάνατος του Δημητρού, ανατρέπει τα πάντα. Το σπίτι της Λωξάντρας είχε ήδη σχεδόν αδειάσει αφού τα παιδιά είχαν βρει πλέον το δικό τους μονοπάτι στη ζωή, και κατόπιν πιέσεων αποφασίζει να μετακομίσει στο Σταυροδρόμι που ήταν σε πιο κεντρική περιοχή. 

Μερικά χρόνια αργότερα η Λωξάντρα διάφοροι παράγοντες οικογενειακοί αλλά και εθνικοί αναγκάζουν τη Λωξάντρα να ξεσπιτωθεί για δεύτερη φορά, και να πάει στην Αθήνα αυτή τη φορά με την κόρη και την εγγονή της (Ιορδανίδου).

Εκεί η κόρη της πέφτει θύμα ενός απατεώνα ο οποίος καταφέρνει να εξαπατήσει και τη Λωξάντρα και αποτελεί την αιτία του οικονομικού ξεπεσμού των δύο γυναικών. 

Μαρία Ιορδανίδου "Λωξάντρα" (Μέρος 1)


Δύο από τα παιδιά της έχουν ήδη πεθάνει, κι η Λωξάντρα, που ήδη είναι υπέργηρη, σταδιακά αρχίζει να χάνει τη συναίσθηση της πραγματικότητας. Βυθίζεται στις αναμνήσεις της προηγούμενης ευτυχισμένης ζωής της, και μένει εκεί μέχρι το τέλος του βίου της.  

Διάχυτες στα επεισόδια, υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για παρασκευή φαγητών και γλυκών, παραδοσιακά πολίτικα τραγούδια, ενώ χρησιμοποιούνται πολίτικες λέξεις και εκφράσεις με την αυθεντική προφορά τους (Σφαή, σους μπρε, Παναΐα μου, αδικιορισμένος).

Για τη μουσική και τα τραγούδια της εποχής ζητήθηκε η συνδρομή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, και αρκετών μουσικών ειδικών στα παραδοσιακά μικρασιατικά μουσικά όργανα, ενώ σε όλη την προσπάθεια στάθηκε αρωγός και η ίδια η συγγραφέας του βιβλίου, η εγγονή της Λωξάνδρας, η Μαρία Ιορδανίδου.

Η σκηνοθεσία της σειράς έγινε από τον Γρηγόρη Γρηγορίου, το σενάριο επιμελήθηκε ο Χρήστος Δοξαράς και η μουσική επένδυση έγινε από την Ελένη Καραΐνδρου 

Μαρία Ιορδανίδου "Λωξάντρα" (Μέρος 2)


Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Μπέτυ Βαλάση, Γιάννης Αργύρης, Πάνος Χατζηκουτσέλης, Βασίλης Μαυρομάτης, Μαρία Μαρμαρινού, Γιώργος Κυρίτσης, Λουκάς Μεταξάς, Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Θάλεια Παπάζογλου, Άννα Γεραλή, Αλέκος Μαυρίδης, Νίκη Παζαρέντζου, Ανθή Ανδρεοπούλου, Γιάννης Θωμάς, Πάνος Πανόπουλος, Σοφοκλής Πέππας κ.ά.

Για το ρόλο της Λωξάντρας είχαν ακουστεί διάφορα ηχηρά ονόματα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, όπως αυτά της Ρένας Βλαχοπούλου, της Μάρθας Βούρτση και της Καίτης Λαμπροπούλου

Τελικά όμως το ρόλο έπαιξε με πολύ μεγάλη επιτυχία η Μπέτυ Βαλάση, που από τότε καθιερώθηκε στη συνείδηση του κοινού, ως πληθωρική Κωνσταντινουπολίτισσα, και ταυτίστηκε με το ρόλο που ενσάρκωσε. 

Η Λωξάντρα είναι από τις λίγες τηλεοπτικές σειρές που διεσώθησαν και υπάρχουν στο αρχείο της ΕΡΤ, καθώς λόγω του μεγάλου κόστους του φιλμ, οι εγγραφές των παλιών σειρών συχνά σβήνονταν προκειμένου να γίνει άλλη εγγραφή. 

Αυτή η τακτική δυστυχώς υπήρξε η αιτία της καταστροφής πραγματικών τηλεοπτικών αριστουργημάτων.

Λωξάντρα

Instagram... δεν έχουμε. Ούτε Facebook έχουμε. Twitter (ή Χ ή όπως αλλιώς το λένε)... ούτε από αυτό έχουμε.

Έχουμε όμως Google News (ακολούθησέ μας για να βλέπεις τις νέες μας αναρτήσεις) και Dailymotion (για να βλέπεις τις βιντεάρες μας)

Πως σου φάνηκε;


Θα να σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Γράψε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτό