44 χρόνια ΠΑΣΟΚ: Οι ιστορικές στιγμές που έχτισαν τον σημερινό cult μύθο
Καλημέρα Ήλιε ...και Carmina Burana

Ήταν 3 Σεπτεμβρίου του 1974, όταν στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου Κινγκς Πάλας οι πολιτικοί συντάκτες της εποχής ενημερώθηκαν από τον Ανδρέα Παπανδρέου για την ίδρυση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Σήμερα, 44 ακριβώς χρόνια μετά την γέννησή του, θυμόμαστε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές και άμεσα συνδεδεμένες με το κίνημα στιγμές και καταστάσεις. Οι περισσότερες εκ των οποίων (αν όχι όλες) συνέβαλλαν με τον τρόπο τους στη δημιουργία της cult υπόστασης του ΠΑΣΟΚ σήμερα, όπως αυτή έχει καθιερωθεί σε αρκετές συνειδήσεις -ειδικά αυτές των fan της νοσταλγίας millennials.

Καλημέρα Ήλιε...

Ένα από τα πιο οραματικά τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου, σε στίχους και μουσική του Μάνου Λοΐζου (ο πρώτος ερμηνευτής του ήταν ο Κώστας Σμοκοβίτης), έμελλε να ταυτιστεί αρχικά και αργότερα να γίνει ο ύμνος του ΠΑΣΟΚ. Φυσικά, το εκτέλεσαν και άλλοι καλλιτέχνες αργότερα.

...και Carmina Burana

Μαζί με το Καλημέρα Ήλιε, υπάρχει ένα ακόμη κομμάτι που έχει συνδεθεί με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και αυτό δεν είναι άλλο από το Carmina Burana, στενά συνδεδεμένο με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τις ομιλίες του τη δεκαετία του 1980.

Το πρώτο χτύπημα

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 1981, βράδυ. Η προεκλογική ομιλία του Αντρέα Παπανδρέου θα μνημονεύεται για δεκαετίες, όπως και αρκετές από αυτές που θα ακολουθήσουν.

Το ιστορικό νεύμα του Αντρέα

Στις 22 Οκτωβρίου του 1988, ο Aντρέας Παπανδρέου επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την εγχείριση ανοιχτής καρδιάς στο Χέρφιλντ. Η άφιξή του όμως περιελάμβανε ακόμη ένα πρόσωπο, που δεν ήταν άλλο από την μετέπειτα σύζυγό του, Δήμητρα Λιάνη. Η κίνηση που έμεινε στην ιστορία σήμανε ουσιαστικά την επισημοποίηση του επόμενου κεφαλαίου της προσωπικής του ζωής, ενώπιον μάλιστα εκατοντάδων ορκισμένων οπαδών του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού αλλά και εκατομμυρίων τηλεθεατών.

Μια βραδιά στα Σόδομα

Μια βραδιά στα Σόδομα

21 Ιανουαρίου 1993 και στο νυχτερινό κέντρο Σόδομα, το μικρόφωνο βρίσκεται στα χέρια της Δούκισσας. Το "Άνθρωποι είμαστε και σφάλματα κάνουμε" εναλλάσσεται με το "Ανέβα στο τραπέζι μου κούκλα μου γλυκιά", όταν ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος δέχεται στο τραπέζι του καλλιτέχνιδα του είδους η οποία όχι μόνο προθυμοποιείται να ανέβει σε αυτό, αλλά ξεκινά και το στριπτίζ. Πολλοί θα έλεγαν πως τα παραπάνω ανήκουν στη σφαίρα του μύθου, αλλά ευτυχώς για όλους, υπάρχουν τα φωτογραφικά ντοκουμέντα (από την σελίδα του Facebook Παλιό ΠΑΣΟΚ - Το Ορθόδοξο).

Οι ζε(ϊ)μπεκιές

Οι ζε(ϊ)μπεκιές

Λεβέντικες, αλέγκρες, σοσιαλιστικές. Ο χορός-trademark των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που ποτέ καμία λινάτσα αντίπαλης πολιτικής απόχρωσης δεν μπόρεσε να πλησιάσει. Πλαισιωμένες με βουνά λουλουδιών, κιβώτια σαμπάνιας και καμένα Johnnie μαύρα.

Τσάμικο με τον Εξολοθρευτή

Τσάμικο με τον Εξολοθρευτή

Μια φωτογραφία. Ένα τσάμικο. Μια ιστορία. Ο ΓΑΠ, μαζί με Εύζωνες χορεύει τσάμικο με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, στις 14 Μαΐου 1991, στην Πνύκα. Ο διάσημος ηθοποιός και μετέπειτα κυβερνήτης της Καλιφόρνια είχε έρθει στη Ελλάδα προκειμένου να παραλάβει την ολυμπιακή φλόγα την οποία και μετέφερε στην Μινεάπολη των ΗΠΑ, όπου λίγους μήνες αργότερα θα ξεκινούσαν οι αγώνες Special Olympics International.

Κάποιοι μάτωσαν για να έχεις Ευρώ σήμερα

Κάποιοι μάτωσαν για να έχεις Ευρώ σήμερα

Ο λαός δεν ξεχνά και ευγνωμονεί. Ή περίπου. Όπως και να έχει πάντοτε θα βρίσκεται στις καρδιές και τη μνήμη όλων η παραπάνω εικόνα.

Ή και αυτή.

Μαζί τα φάγαμε

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος και τι θα θυμούνται από αυτόν οι επόμενες γενιές.

Τα δάνεια

Τα δάνεια

Η -Θεός σχωρέστην- Αγροτική Τράπεζα αποτελούσα το άρμα οικονομικού ανοίγματος της ΠΑΣΟK προς τον λαό, με τα δάνεια να δίνονται για δεκαετίες με τρομερά εύκολα τρόπο, στον οποιοδήποτε. Έτσι, μπορούσες να πιεις όποτε ήθελες καφέ στο Empire State Building.

Τσοβόλα δώσ’ τα όλα

Η ιστορική φράση του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ γράφτηκε στην ιστορία και παράλληλα συνδέθηκε με μια περίοδο αλόγιστης σπατάλης και δημοσιονομικής εκτροπής. Κλασικά πράγματα δηλαδή.

ΠΑΣΟΚ ρε μούτρο

Οι θρυλικοί "Πατρινοί" με τις τηλεφωνικές φάρσες ευθύνονται για μία από τις πιο αλησμόνητες ΠΑΣΟΚικές ατάκες ever.

Λεφτά υπάρχουν

Essence παλιού καλού ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της λιτότητας. Ο Γιώργος Παπανδρέου και η φράση που για πάντα θα συνοδεύει την μνημονιακή εποχή.

[msn.gr]

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ;


Θα σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Κάνε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτή τη δημοσίευση