Το πρώτο παγωτό ξυλάκι στην Ελλάδα
Ένα μικρό flashback στο 1936

To 1936 το παγωτό ξυλάκι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Αυτή η καινοτομία στην Ελλάδα ανήκε σε δύο αδέρφια που είχαν επιστρέψει από την Αμερική, τους αδερφούς Σουραπά, με καταγωγή από τα Βέρβενα Αρκαδίας, οι οποίοι δύο χρόνια νωρίτερα, το 1934, είχαν ιδρύσει την Εθνική Βιομηχανία Γάλακτος (ΕΒΓΑ). Το εργοστάσιο, συνολικής έκτασης 10.000 τ.μ.,  βρισκόταν στην περιοχή του Βοτανικού, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.

Το παγωτό, στην αρχή είχε μόνο γεύση βανίλια και έκανε θραύση στην αγορά. Λίγο αργότερα παρουσίασε και το παγωτό σε κύπελλο καθώς και το χωνάκι με σοκολάτα και αμύγδαλο. Το ξυλάκι με επικάλυψη σοκολάτας ήρθε αρκετά αργότερα!

Επειδή δεν υπήρχαν ψυγεία, το παγωτό το έβρισκε κανείς μόνο «χύμα», από πλανόδιους παγωτατζήδες που γυρνούσαν στις γειτονιές με τρίκυκλα καρότσια.

Η διαφήμιση ήταν χαρακτηριστική της εποχής, την οποία είχε δημιουργήσει η εταιρία «Αλέκτωρ» του Τάκη Θεοφιλόπουλου. Η αφίσα βρισκόταν στα γαλακτοπωλεία που είχαν ανοίξει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με την ονομασία «ΕΒΓΑ της γειτονιάς».

Το 1953, η ΕΒΓΑ χρησιμοποίησε πλαστικό για τις συσκευασίες του γιαουρτιού και των παγωτών της, ενώ το 1955 εξελίχθηκε και στη σοκολάτα φέρνοντας εξελιγμένα μηχανήματα τα οποία έφτιαχναν σοκολάτες ελβετικού τύπου γάλακτος, αμυγδάλου κ.ά.

Διαφημιστική καταχώρηση της ΕΒΓΑ στον ημερήσιο Τύπο (1959)

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ;


Θα σου αρέσουν και αυτά