Το ψηλότερο χωριό στα Βαλκάνια βρίσκεται στην Ελλάδα
Στέκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές του Σμόλικα σε υψόμετρο 1.450 μέτρων

Η Ελλάδα έχει πολλές και διάφορες ομορφιές, κάποιες από αυτές βρίσκονται κοντά στη θάλασσα και κάποιες άλλες είναι κοντά στα βουνά. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που μπορεί να λέει πως έχει και βουνό και θάλασσα και χιόνι αλλά και ήλιο. Είναι μία χώρα που οι εκπλήξεις δεν σταματάνε σε μία παραλία.

Επιβλητικές βουνοκορφές, τοπία που κόβουν την ανάσα, αλπικές εικόνες και ήχοι της φύσης να πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα. Όλα αυτά συνθέτουν το σκηνικό σε ένα ελληνικό χωριό που ξεχωρίζει. Όχι μόνο για την ομορφιά του αλλά και για το γεγονός ότι θεωρείται το ψηλότερο των Βαλκανίων.

Τώρα που σιγά-σιγά φεύγουμε από τις παραλίες μπορούμε να χαρούμε και το βουνό, τη δροσιά του και το πράσινο του.

Ο λόγος για τη Σαμαρίνα. Γραφική και επιβλητική, στέκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές του Σμόλικα σε υψόμετρο 1.450 μέτρων και μπορεί να σου προσφέρει λίγες μέρες απόλυτης χαλάρωσης μακριά από όλους και από όλα. Αν αυτές τις μέρες καταφέρεις και τις ξεκλέψεις μέσα στο φθινόπωρο, τότε μην το σκεφτείς καθόλου. Ετοιμάστε βαλίτσες και έφυγες καρφί για το βουνό.

Το χωριό αυτό θα σε αποζημιώσει όπως θα το έκανε η πιο όμορφη παραλία και η πιο γαλάζια θάλασσα. Αν έχεις βαρεθεί το νερό και τις ξαπλώστρες τότε πρέπει να πας εκεί.

Ιστορικά στοιχεία

Ιδρυτές και πρώτοι άποικοι της Σαμαρίνας πρέπει να θεωρηθούν οι κάτοικοι του χωριού Πραιτώρι της Θεσσαλίας: ιστορικοί χάρτες της περιοχής που τοποθετούνται τον 16ο και 17ο αιώνα αναφέρουν τη θέση της Σαμαρίνας ως Santa Maria de Praitoria. Η πρώτη μνεία γίνεται σε χάρτη του 1560, οπότε τότε ήδη πρέπει να θεωρηθεί οικισμένη. Στη συνέχεια η πρώτη αναφορά του νεώτερου τύπου "Σαμαρίνα", βρίσκεται στα 1819 σε επιγραφή του ναού του Αγίου Σωτήρος στο μοναστήρι της Σαμαρίνας.

Η παλαιότερη γραπτή αναφορά του πατριδωνυμικού "σαμαρνιώτες" είναι σε ενθύμηση του 1786, σύμφωνα με τη βόρεια ελληνική ιδιωματική προφορά, "Σαμαρ'νιώτ'ς" και με μετάθεση του "ρ" "Σαρμανιώτ'ς". Οι ετυμολογήσεις της λέξης που έχουν προταθεί είναι, ή από τη λέξη σαμάρι ή από την Αγία Μαρίνα, στα βλάχικα Sta Marina. Η πρώτη είναι αυθαίρετη καθώς προέρχεται από τη φαινομενική εξωτερική-ηχητική συγγένεια των δύο λέξεων. Η δεύτερη ετυμολογική εκδοχή είναι πιο πιθανή λόγω του αρχικού τύπου του ονόματος της κωμόπολης Santa Maria και επειδή η κωμόπολη είναι βλάχικη είχαμε την εξής εξέλιξη: sta Maria > Sta Marina (σύγχυση ονομάτων Μaria- Marina καθώς θεωρούνται ισοδύναμα σε ορισμένα μέρη της Ελλάδος και εναλλάσονται) ή Sta Marina έχει την τοπωνυμική κατάληξη -ινα , η οποία επιχωριάζει στα ηπειρώτικα τοπωνύμια, όπως Σαρακίνα, Βοστίνα κ.α.

Σήμερα, η Σαμαρίνα είναι ένα παραθεριστικό χωριό, ως επί το πλείστον, με ανοικτή πρόσβαση όλες τις εποχές του χρόνου. Συνδέεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο με τα Γρεβενά (52 χλμ) και με το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας (περίπου 15χλμ).

Instagram... δεν έχουμε. Ούτε Facebook έχουμε. Twitter (ή Χ ή όπως αλλιώς το λένε)... ούτε από αυτό έχουμε.

Έχουμε όμως Google News (ακολούθησέ μας για να βλέπεις τις νέες μας αναρτήσεις) και Dailymotion (για να βλέπεις τις βιντεάρες μας)

Πως σου φάνηκε;


Θα να σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Γράψε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτό