Πράγματα που δεν ήξερες για το Παγκράτι
Σίγουρα γνωρίζεις το Παγκράτι. Πάμε στοίχημα, όμως, πως δεν γνώριζες αυτές τις πληροφορίες για την αγαπημένη γειτονιά…

Γνωρίζεις το Παγκράτι. Το ξέρεις, είναι πάντα εκεί, πώς να το πούμε. Το Παγκράτι είναι μια από τις γειτονιές της πόλης με πολύ, πολύ σταθερό χαρακτήρα. Αυτό το βλέπεις στην δημογραφία του κόσμου που επισκέπτεται τα αμέτρητα (και υπέροχα) μπαράκια του. Πάμε στοίχημα, όμως, πως δεν γνώριζες αυτές τις πληροφορίες για την αγαπημένη γειτονιά…

  • Το όνομα της περιοχής αναφέρεται στο ιερό του Παγκράτους Ηρακλέους που βρέθηκε κοντά στο Στάδιο.
  • Η περιοχή έχει υπάρξει σπίτι σημαντικών διανοούμενων και λογοτεχνών, όπως ο Κώστας Βάρναλης, ο Στρατής Δούκας και ο Δημήτρης Ψαθάς. Εκεί ήταν και το εργαστήρι του γλύπτη Νικόλαου Περαντινού, που σήμερα είναι το ομώνυμο μουσείο γλυπτικής. Για κάτι πιο σύγχρονο, από το Παγκράτι είναι και ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος. Οι ζωγράφοι Αλέκος Φασιανός και Γιάννης Μόραλης έζησαν αρκετά χρόνια της ζωής τους, επίσης, στην γειτονιά.
  • Η πιο σημαντική, μάλλον, προσωπικότητα που το όνομά της έχει συνδεθεί με το Παγκράτι ήταν ο Μάνος Χατζηδάκις, που έζησε στην οδό Κωνσταντίνου Μάνου, κοντά στην Υμηττού, από το 1936 μέχρι το 1962, και το αγαπημένο του στέκι ήταν ο Μαγεμένος Αυλός.
  • Πριν την Γερμανική Κατοχή, το Άλσος Παγκρατίου στέγαζε και ζωολογικό κήπο, ο οποίος όμως καταστράφηκε. Αυτό, όμως, δεν ήταν το μόνο δεινό που βρήκε στην Κατοχή το δασάκι (που στέκεται εκεί από το 1908)· πολλοί Αθηναίοι χρησιμοποιούσαν τα δέντρα του ως ξύλα για θέρμανση, με αποτέλεσμα να κοντέψει να καταστραφεί ολοσχερώς—όπως και πολλά άλλα άλση της πόλης.
  • Μετά την Μικρασιατική καταστροφή, το Παγκράτι ήταν από τις περιοχές (μαζί με την Κυψέλη και τα Πατήσια) όπου κατοικούσαν κατά βάση μεσοαστοί και αστοί.
  • Αν έχετε ακούσει ποτέ την λέξη «Βατραχονήσι», τότε θα ακούσατε για μια περιοχή… κοντά στο Παγκράτι. Επρόκειτο για μια νησίδα που δημιουργούνταν μέσα στον Ιλισσό, και βρισκόταν ανάμεσα στο Στάδιο και στο σημερινό Παγκράτι. Μέσα και γύρω από το ποτάμι ζούσαν αναρίθμητοι βάτραχοι, και η περιοχή άρχισε να κατοικείται στα τέλη του 19ου αιώνα.
  • Το σημερινό 7ο Γυμνάσιο Αθηνών είναι ένα από τα πιο ιστορικά σχολεία της Αθήνας. Χτίστηκε το 1931, επί Ελ. Βενιζέλου, και είναι ένα από τα δύο σημαντικά Βαρβάκεια Γυμνάσια που μεταφέρθηκαν στην περιοχή. Την περίοδο της Κατοχής, επιτάχθηκε από τους Ιταλούς, οι οποίοι το χρησιμοποίησαν ως στρατιωτικό νοσοκομείο.
  • Ένας από τους παλιότερους κινηματογράφους στην Αθήνα βρίσκεται στο Παγκράτι—το σινέ Παλλάς. Από το 1925 στέκεται στην οδό Υμηττού, στο ύψος της πλατείας Παγκρατίου, και είχε φτάσει να κόβει χιλιάδες εισιτήρια κάθε μέρα κατά την χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ;


Θα σου αρέσουν και αυτά