«Ο Θρόνος του Ξέρξη» στην Αττική. Από εδώ είδε τη συντριβή του στόλου του (βίντεο)
Σε μία από αυτές τις κορυφές του όρους Αιγάλεω ο Ξέρξης παρακολούθησε τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, με τους σημερινούς κατοίκους του Περάματος να αποκαλούν αυτή την τοποθεσία ως «ο Θρόνος του Ξέρξη».

Κατά την αρχαιότητα η περιοχή του Περάματος είχε την ονομασία Αμφιάλη. Σε μία από τις κορυφές του όρους Αιγάλεω, που εντάσσονται στο Δήμο Περάματος, θεωρείται πως βρισκόταν η θέση από την οποία ο Πέρσης αυτοκράτορας Ξέρξης παρακολούθησε τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, το 480π.Χ.

Η Αττική είναι γεμάτη από γωνιές και τοποθεσίες γεμάτες ιστορία και ενδιαφέροντα γεγονότα. Οι ιστορικοί κατέγραψαν ότι οι Πέρσες παρέταξαν γύρω στα 1.200 πολεμικά πλοία, αν και νεότερες πηγές τα υπολογίζουν από 600 έως 800. Οι Έλληνες συμμετείχαν με περίπου 371 τριήρεις, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Την αυγή της 28ης ή της 29ης Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. οι δύο στόλοι βρέθηκαν ο ένας απέναντι στον άλλο, έτοιμοι για ναυμαχία.

Ο Ξέρξης, βέβαιος για τη νίκη του, καθόταν σε χρυσό θρόνο πάνω στο όρος Αιγάλεω, για να απολαύσει το πολεμικό θέαμα. 

Όμως, με το σχέδιο του Θεμιστοκλή που ήταν επικεφαλής της ναυτικής δύναμης των Αθηναίων, ο περσικός στόλος συνετρίβη στο στενό της Σαλαμίνας, μεταξύ Κυνοσούρας και Κερατσινίου. Επρόκειτο για ένα θρίαμβο στρατηγικής, που στηρίχτηκε στο υπερόπλο των Αθηναίων.

Η κορυφή αυτή, ακόμη και σήμερα, αποκαλείται από τους κατοίκους του Περάματος «Θρόνος του Ξέρξη». Ο Ξέρξης από εκεί είδε 200 από τα πλοία του να βουλιάζουν και χιλιάδες άνδρες του να πνίγονται στα νερά του Σαρωνικού. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους της εκστρατείας του στην Ελλάδα.

Ο Θρόνος του Ξέρξη. Το οχυρό - παρατηρητήριο από το οποίο παρακολούθησε την συντριβή του στόλου του

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ;


Θα σου αρέσουν και αυτά