Μέτρηση Ταχύτητας Internet στην Ελλάδα

Μέτρηση Ταχύτητας Κατεβάσματος (Download)

Download είναι η ταχύτητα με την οποία μπορούμε να κατεβάσουμε αρχεία, όπως ταινίες, μουσική, online streaming κτλ από το ίντερνετ. Στην Ελλάδα, συνήθως οι οικιακές συνδέσεις internet είναι έως 24Mbps και σιγά σιγά έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος η ταχύτητα των 50Mbps. Δυστυχώς, αν είστε κάτοικος Ελλάδας και πιάνετε πάνω από 10Mbps, είστε “σχετικά τυχεροί”, αφού ακόμα και στην Αττική υπάρχουν περιοχές που πιάνουν μόλις 3Mbps στο SpeedTest.

Ταχύτητα ανεβάσματος (Upload)

Upload είναι η ταχύτητα με την οποία μπορούμε να στείλουμε αρχεία. Μη ξεχνάτε πως ακόμα και για την περιήγησή στο διαδίκτυο η αποστολή πακέτων είναι απαραίτητη. Ακόμα και η upload ταχύτητα παίζει σημαντικό ρόλο. Μια πολύ γνωστή υπηρεσία για αποστολή μεγάλων αρχείων είναι το WeTransfer.

Απόκριση (Ping – Latency)

Το ping είναι το πόσο άμεσα ανταποκρίνεται η σύνδεση στο ίντερνετ, και στο SpeedTest φυσικά. Όσο πιο χαμηλό το νούμερο, τόσο καλύτερο. Η μονάδα μέτρησης είναι ms (millisecond), δηλαδή κλάσματα του δευτερόλεπτου. Αν παρατηρείς πως αργούν να ανοίξουν λίγο όλες οι σελίδες στο ίντερνετ στην αρχή, είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται το υψηλό ping, αν όχι το μέσο που χρησιμοποιείς (αργός υπολογιστής, κινητό κτλ). Ένα λογικό νούμερο στην Ελλάδα θεωρείται οτιδήποτε κάτω από 50ms, τρέξε το SpeedTest και θα μάθεις. Για Online Gamers (ανάλογα το παιχνίδι), το ιδανικό νούμερο είναι σίγουρα κάτω από 30ms. Αν η γραμμή σου είναι “καλή” είναι πιθανό να πιάνεις κάτω και από 15ms, πάντα μιλώντας για τα Ελληνικά δεδομένα. Τρέξε το εργαλείο μέτρησης SpeedTest και μάθε το ping σου.