Εφιάλτης (1961) - Δείτε online τη μοναδική αξιόλογη ελληνική ταινία τρόμου
Είναι, ίσως, το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα ψυχολογικού θρίλερ στον ελληνικό κινηματογράφο με φανερές επιρροές από ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ όπως το 'Ψυχώ'

Ο "Εφιάλτης" είναι ελληνικό ψυχολογικό θρίλερ, του 1961. Αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ερρίκου Ανδρέου. Είναι, ίσως, το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα ψυχολογικού θρίλερ στον ελληνικό κινηματογράφο με φανερές επιρροές από ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ όπως το "Ψυχώ", και τις θεωρίες ψυχανάλυσης του Σίγκμουντ Φρόυντ.

Υπόθεση

Σύμφωνα με την υπόθεση, η Άννα Μαργκό εγκαταλείπει το σπίτι της μετά τον θάνατο του πατέρα της και αποφασίζει να μείνει σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Τότε, δέχεται τηλεφώνημα από μια γυναίκα που ζητά της βοήθεια του φίλου της, ο οποίος είναι δικηγόρος. Ο δικηγόρος, Τώνη Καρζής αρχίσει να την αναζητά δίχως όμως αποτέλεσμα.

Τότε δολοφονούνται ο φωτογράφος Βαλεντίνο και ο μαθητής του και χάνονται τα ίχνη της Άννας. Το κουβάρι της υπόθεσης ξετυλίγεται όταν εντοπίζουν την αληθινή Εύη Λινάρδου και διαπιστώνουν ότι η Άννα Μαργκό είναι ψυχασθενής.

Trivia

Το δικηγόρο Τώνη Καρζή υποδύθηκε ο ζεν πρεμιέ της εποχής εκείνης, Μιχάλης Νικολινάκος, ο οποίος ασχολείτο επίσης με τη ζωγραφική και ήταν ο δημιουργός της ζωγραφικής αφίσας της ταινίας.

Η φωνή που ακούγεται στο τηλέφωνο να λέει «Με λένε Εύη Λινάρδου» και να γελάει ενώ πέφτουν αστραπές ανήκε στην ηθοποιό Κία Μπόζου.

Το φονικό όπλο του δολοφόνου είναι ένα ψαλίδι. Οι θεατές βλέπουν μόνο τη σκιά του δολοφόνου, ο οποίος σπέρνει τον τρόμο καθ’όλη τη διάρκεια της ταινίας. Μάλιστα, ο σκηνοθέτης υπαινισσόταν ακόμη και σεξουαλικά όργια στο σενάριο.

Είναι, ίσως, η πρώτη ταινία που καθαρά αντικατοπτρίζει την επίδραση της επιστήμης της Ψυχολογίας (π.χ. η αποτυχημένη επίλυση του συμπλέγματος της Ηλέκτρας - προβληματική σχέση πατέρα-κόρης). Το κόκκινο γαρύφαλλο συμβολίζει την ανάγκη της Άννας να αγαπηθεί βαθιά και να δεχθεί στοργή.

Στο ρόλο της υπηρέτριας στο πατρικό σπίτι της Άννας η Κατερίνα Γώγου.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1961 η ταινία πήρε το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου (Αθηνά Μιχαηλίδου).

Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Νέο Δελχί την ίδια χρονιά, στην ταινία απονεμήθηκε τιμητική διάκριση.

Είναι η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ο Ερρίκος Ανδρέου και η μοναδική αξιόλογη ελληνική ταινία τρόμου.

Η Βούλα Χαριλάου θεωρήθηκε "αποκάλυψη" από το τύπο της εποχής λόγω της πειστικής ερμηνείας της ως Άννας Μαργκό.

Η ατμόσφαιρα της ταινίας που δημιουργείται με τη χρήση της σκάλας στην αρχοντική βίλα, τις γωνίες λήψης, τις εναλλαγές φωτισμών, τις σκιάσεις και τα έντονα καιρικά φαινόμενα (π.χ.τους κεραυνούς) παραπέμπουν σε ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ όπως το "Ρεβέκα" (1940), τον "Δεσμώτη του Ιλίγγου" (1958) και το "Ψυχώ" (1960).

Το δικηγόρο Τώνη Καρζή υποδύθηκε ο ζεν πρεμιέ της εποχής εκείνης, Μιχάλης Νικολινάκος, ο οποίος ασχολείτο επίσης με τη ζωγραφική και ήταν ο δημιουργός της ζωγραφικής αφίσας της ταινίας.

Αξίζει να σημειωθεί η επιλογή της εντυπωσιακής ξανθιάς Ντέπης Μαρτίνη στο ρόλο της Εύης Λινάρδου (το alter ego της Άννας Μαργκό), η οποία θυμίζει τις μυστηριώδεις ξανθιές πρωταγωνίστριες των ταινιών του Χίτσκοκ (Lana Turner, Grace Kelly κτλ.). Η Ντέπυ Μαρτίνη είχε κερδίσει το 1955 το τίτλο της Β' Σταρ Ελλάς, ενώ, την ίδια χρονιά, κατάφερε να λάβει καί την 3η θέση στο Διαγωνισμό 'Μις Ευρώπη'.

Η ταινία θεωρείται πρωτοποριακή για την εποχή της λόγω του θέματός της (σε κάποια σκηνή, υπονοούνται ακόμα και ομαδικές σεξουαλικές δραστηριότητες), της πρωτότυπης σκηνοθεσίας, της ασπρόμαυρης φωτογραφίας (Αριστείδης Καρύδης-Φούκς), των εναρκτήριων τίτλων και της ψυχοσύνθεσης των ηρώων.

Σε ρόλους-έκπληξη ο Σταύρος Ξενίδης ως ζωγράφος γυμνών μοντέλων, και ο Δημήτρης Νικολαϊδης ως θείος της Εύης Λινάρδου και ιδιοκτήτης του καμπαρέ "Αράχνη".

Η υποβλητική μουσική του Μίμη Πλέσσα δημιουργεί ένα στοιχειωτικό κλίμα στη ταινία εντείνοντας τον ανθρώπινο φόβο και την επικινδυνότητα των γεγονότων.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ONLINE

Κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ και δείτε την ταινία online στο Movio.Club ➧➧➧

Instagram... δεν έχουμε. Ούτε Facebook έχουμε. Twitter (ή Χ ή όπως αλλιώς το λένε)... ούτε από αυτό έχουμε.

Έχουμε όμως Google News (ακολούθησέ μας για να βλέπεις τις νέες μας αναρτήσεις) και Dailymotion (για να βλέπεις τις βιντεάρες μας)

Πως σου φάνηκε;


Θα να σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Γράψε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτό