Ρώμη: 20 αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσεις
Αν αποφασίσεις να πας στη Ρώμη, υπάρχει μια ατελείωτη σειρά από πράγματα για να κάνεις, να δεις και να θαυμάσεις

«Για τη Ρώμη δε φτάνει ούτε μια ζωή» λέει το ρητό …και θα συμφωνήσω…Χρειάζονται κάμποσες ζωές για να γνωρίσει κανείς σε βάθος αυτή την όμορφη , μαγευτική, χαοτική, συναρπαστική, αγχωτική και ρομαντική πόλη…

Η «Αιώνια Πόλη» τα έχει όλα …ηλιόλουστες μέρες όλο το χρόνο, κουζίνα με γεύσεις για όλα τα γούστα και μερικά από τα καλύτερα δείγματα καλών τεχνών και αρχιτεκτονικής στον κόσμο.Είναι η πόλη των αντιθέσεων : ζωντανή, μοντέρνα πρωτεύουσα μέσα σε αρχαίο μεγαλείο, όπου θορυβώδη μοτορίνι ( μηχανάκια) ξεχύνονται μπροστά από τους πεζούς.

Αν αποφασίσεις να πας στη Ρώμη, υπάρχει μια ατελείωτη σειρά από πράγματα για να κάνεις, να δεις και να θαυμάσεις…   κοίτα να έχεις αρκετό χρόνο για να την απολαύσεις αλλιώς αν έχεις μόνο λίγες μέρες  σου συνιστώ να ακολουθήσεις την παρακάτω λίστα με τα 20 αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσεις , έτσι ώστε να είσαι σίγουρος ότι τα έχεις δει όλα…

1. Κολοσσαίο

1. Κολοσσαίο

Το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο της πόλης…ένα αμφιθέατρο που δεν χρειάζεται συστάσεις! Το επιβλητικό οικοδόμημα είχε θέσεις για περισσότερους από 55.000 θεατές και φιλοξενούσε αγώνες μονομάχων και θεάματα με άγρια ζώα. Τιπ: Τι θα λεγες να δεις την ταινία Μονομάχος (2000) με το Ρασελ Κρόου- μια ιδανική ταινία για να σε βάλει στο πνεύμα  για τη ρωμαϊκή σου περιπέτεια.

2. Πάνθεον

2. Πάνθεον

Το Πάνθεον είναι το καλύτερα διατηρημένο κτίριο της αρχαίας Ρώμης. Ένας ρωμαϊκός ναός που χτίστηκε κατά την διάρκεια της βασιλείας του Αυγούστου(27 π.Χ-14 π.Χ), και ξαναχτίστηκε το 126 μ.Χ από τον αυτοκράτορα Αδριανό… Από τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια πλέον στη Ρώμη με το επιβλητικό εσωτερικό του, να φωτίζεται μόνο από ένα στρογγυλό άνοιγμα στην οροφή, αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα που σου προκαλεί δέος… και δεν πρέπει να χάσεις! Λειτουργεί και σήμερα ως χώρος λατρείας για τους Ρωμαιοκαθολικούς.

3. Ρωμαϊκή Αγορά (Foro Romano)

3. Ρωμαϊκή Αγορά (Foro Romano)

Η Ρωμαϊκή αγορά αποτελούσε το εμπορικό, πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Ρώμης, όπου ερχόταν το πλήθος να κάνει τα ψώνια του, να συμβουλευτεί δικηγόρους ή να κουτσομπολέψει. Σήμερα το μόνο που απομένει γύρω από το Foro είναι ερείπια, δίνοντας στους επισκέπτες μια ματιά  στο πως ήταν η ζωή στην αρχαία ρωμαϊκή εποχή.

4. Βασιλική του Αγίου Πέτρου (Basilica di san Pietro)

4. Βασιλική του Αγίου Πέτρου (Basilica di san Pietro)

Βρίσκεται μέσα στη πόλη του Βατικανού … ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος έχτισε αυτή την εκκλησία προς τιμήν του Αγίου Πέτρου πάνω από τον τάφο του, κοντά στο μέρος όπου είχε σταυρωθεί. Ακόμα και αν θεωρήσεις τη χλιδή του φανταχτερή ή υπερβολική, το επιβλητικό μέγεθος του πιο σπουδαίου ναού στο κόσμο δεν θα σε αφήσει ασυγκίνητο.

5. Fontana di Trevi

5. Fontana di Trevi

Αυτή η διαχεόμενη κρήνη είναι απαραίτητος σταθμός για κάθε επισκέπτη στη Ρώμη. Το πιο όμορφο συντριβάνι του κόσμου, που σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις… Ο μύθος υποστηρίζει ότι αν ρίξεις ένα κέρμα στη fontana , θα επιστρέψεις στη Ρώμη… μωρέ λες;

6.Πόλη του Βατικανού

6.Πόλη του Βατικανού

Αυτή η πόλη έχει τόσα να προσφέρει στους επισκέπτες της, ιδιαίτερα αν είσαι απ’ αυτούς που ενδιαφέρονται για την ιστορία της καθολικής θρησκείας. Μέσα στη πόλη θα βρεις μια σειρά από καταπληκτικά μουσεία που θα σε γεμίσουν δέος.

7. Παλατίνο

7. Παλατίνο

Δίπλα στη Ρωμαϊκή αγορά ( βγάζεις ένα εισιτήριο και για τα δυο μέρη) βρίσκεται η ήσυχη, καταπράσινη περιοχή που καλύπτεται από τα ερείπια των ανακτόρων των Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Εδώ έχτιζαν τα σπίτια τους οι πλούσιοι Ρωμαίοι κατά τη περίοδο της Δημοκρατίας … αργότερα έγινε το βασίλειο των αυτοκρατόρων. Highlight: η υπέροχη θέα από ψηλά.

8. Καπέλα Σιξτίνα

8. Καπέλα Σιξτίνα

Η Καπέλα Σιξτίνα βρίσκεται μέσα στο Βατικανό … είναι το παρεκκλήσι μέσα στο Αποστολικό παλάτι, την επίσημη κατοικία του Πάπα. Οι τοίχοι του παρεκκλησίου ζωγραφίστηκαν από σπουδαίους αναγεννησιακούς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Μποτιτσέλι, Ντομένικο Γκιρλανταίο, Πιντουρίκιο και Λούκα Σινιορέλι. Είναι ανοιχτό από τις 9:00-18:00 καθημερινά εκτός από τις Κυριακές.

9. Πιάτσα Ναβόνα (Piazza Navona)

9. Πιάτσα Ναβόνα (Piazza Navona)

Από τις ομορφότερες πλατείες του κόσμου, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, ακριβώς δυτικά του Πάνθεον. Γεμάτη από μπαρόκ palazzo, η απέραντη και πανέμορφη αυτή πλατεία, δημιουργήθηκε πάνω από τα ερείπια του σταδίου του Διομητιανού .

10. Καστέλ Σαντ’ Άντζελο

10. Καστέλ Σαντ’ Άντζελο

Αυτό το μαυσωλείο χτίστηκε για τον αυτοκράτορα Αδριανό.Το Καστέλ Σαντ’ Άντζελο ήταν το επίκεντρο της παπικής ιστορίας και της άμυνας της πόλης έως το 1886, όταν μετατράπηκε σε μουσείο. Το μαυσωλείο συνδέθηκε με τα παλάτια του Βατικανού με τείχος και πέρασμα, που συχνά χρησιμοποιούνταν από τους πάπες για διαφυγή σε επικίνδυνες στιγμές. Σημείο ενδιαφέροντος για να το επισκεφτείς.

11.Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε (Basilica di Santa Maria Maggiore)

11.Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε (Basilica di Santa Maria Maggiore)

Μια από τις τέσσερις πατριαρχικές βασιλικές της Ρώμης, η Santa Maria Maggiore χτίστηκε στο λόφο Εσκυλίνο τον 5ο αιώνα, την εποχή του πάπα Σίξτου Γ’. Μπαίνοντας θα μείνεις έκπληκτος με τις φαινομενικά ατελείωτες σειρές από κίονες στο ιερό, το δάπεδο και τη διακόσμηση της οροφής με χρυσάφι… μια δημοφιλής στάση για τους επισκέπτες της Ρώμης … πρέπει να πας…

12. Πιάτσα Ντι Σπάνια

12. Πιάτσα Ντι Σπάνια

Τα ημικυκλικά Ισπανικά Σκαλιά, που σχεδιάστηκαν το 1720, για να συνδέουν την πλατεία με τη γαλλική εκκλησία Τρινίτα ντει Μόντι, σήμερα είναι κατάμεστα από τουρίστες, πλανόδιους μικροπωλητές, Ιταλούς στρατιώτες, που ψάχνουν μια θέση ανάμεσα στις ανθισμένες μανόλιες την άνοιξη και τη φάτνη τα Χριστούγεννα… Υπέροχα!!

13. Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού (Basilica di san Giovanni in Laterano)

13. Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού (Basilica di san Giovanni in Laterano)

Η Βασιλική του Αγίου Ιωάννη Λατερανού ήταν η πρώτη χριστιανική βασιλική που ανεγέρθηκε στη Ρώμη. Είναι ο καθεδρικός της Ρώμης και η έδρα του πάπα ως επισκόπου Ρώμης. Καταστράφηκε δύο φορές από πυρκαγιά και ανοικοδομήθηκε αρκετές φορές. Η πρόσοψη του εντυπωσιακή.

14. Παλάτσο Βαλεντίνη ( Le Domus Romane di Palazzo Valentini)

14. Παλάτσο Βαλεντίνη ( Le Domus Romane di Palazzo Valentini)

Αυτό το palazzo βρίσκεται στο κέντρο της Ρώμης, όχι πολύ μακρυά από τη Piazza Venezia.

15. Καπιτώλιο (Καμπιντόλιο)

15. Καπιτώλιο (Καμπιντόλιο)

Ο Μιχαήλ Άγγελος σχεδίασε το μαγευτικό κέντρο της Ρώμης αν και το έργο ολοκληρώθηκε από τους μετέπειτα αρχιτέκτονες. Τα μουσεία του Καπιτωλίου στεγάζουν μια από τις πιο εντυπωσιακές συλλογές αρχαίας γλυπτικής στην Ευρώπη, την οποία ξεκίνησαν οι Πάπες κατά το 15ο αιώνα.

16. Borghese Gallery

16. Borghese Gallery

Αν ψάχνεις μια εντυπωσιακή γκαλερί στη Ρώμη , τότε πήγαινε κατευθείαν στη Πινακοθήκη Borghese στη Piazzale de Museo Borghese… Δευτέρες κλειστά.

17. Σαντ’ Ιγκνατσιο ντι Λογιόλα ( Church of Sant’Ignazio di Loyola)

17. Σαντ’ Ιγκνατσιο ντι Λογιόλα ( Church of Sant’Ignazio di Loyola)

Μια μικρότερη εκκλησία όμως τόσο όμορφη… με υπέροχες ζωγραφιές στο ταβάνι…αποτελεί μια πρόκληση των αισθήσεων από το στυλ μπαρόκ, η οποία κορυφώνεται στη νωπογραφία του κυρίως ναού.

18. Βασιλική του Σαν Πάολο Φουορι Λε Μουρα ( Abbazia di San Paolo Fuori Le Mura )

18. Βασιλική του Σαν Πάολο Φουορι Λε Μουρα ( Abbazia di San Paolo Fuori Le Mura )

Μια εκπληκτική παπική βασιλική στου 4 ου αιώνα, η οποία είναι γνωστή ως Άγιος Παύλος εκτός των τειχών.

19. Centro Storico

19. Centro Storico

Λιγότερο γνωστό αλλά απαραίτητο… Δεν μπορείς να έρθεις στη Ρώμη και να μη βρεθείς στη γειτονιά… εκεί γύρω θα βρεις το Πάνθεον, τη Piazza Navona, τα ισπανικά σκαλιά και φυσικά τη Fontana di Trevi.

20. Κρήνη των τεσσάρων ποταμών ( Fountain of the Four Rivers )

20. Κρήνη των τεσσάρων ποταμών ( Fountain of the Four Rivers )

H Piazza Navona περιλαμβάνει τρία σιντριβάνια, μεταξύ των οποίων και το αριστούργημα του Berlini, η Fontana dei Quattro Fiumi, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της και απεικονίζει τους ποταμούς Νείλο, Γάγγη, Δούναβη και Πλάτα. Απλά φανταστικό… Μη το χάσεις!!!

Πάντως όποτε και να επισκεφτείς τη Ρώμη , όσο καιρό και να κάτσεις , μη παραλείψεις να κάνεις μια dolce vita… στο κάτω κάτω είσαι στη Ρώμη…

Πηγή

Κλείστε σήμερα το ξενοδοχείο σας, για να επισκευθείτε τη Ρώμη

Βρείτε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για Ρώμη

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ;


Θα σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Κάνε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτή τη δημοσίευση