Κορίτσια στον  Ήλιο (1968)
Δείτε την online την ταινία που πρωτακούστηκε η ατάκα "στάσου μύγδαλα" και πλαισιώνεται από την υπέροχη μελωδία του Ξαρχάκου "Ένα πρωϊνό"

Παρακολουθήστε την ταινία online

Λίγα λόγια

Λίγα λόγια

Τα "Κορίτσια στον Ήλιο" είναι μία ταινία παραγωγής Κλέαρχου Κονιτισιώτη, του 1968, σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη και σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Η μουσική της ταινίας, γράφτηκε από τον Σταύρο Ξαρχάκο και το κύριο τραγούδι της ταινίας "Ενα πρωϊνό" αποτελεί μέχρι και σήμερα, μία από τις ομορφότερες και πιο πετυχημένες μελωδίας της Ελληνικής μουσικής

Η δε ατάκα του Γιάννη Βόγλη, "στάσου μύγδαλα", που ακούστηκε στην ταινία, χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα στην αργκό της Ελληνικής κοινωνίας.

Πλοκή

Η νεαρή αγγλίδα τουρίστρια Άναμπελ (Αν Λόνμπεργκ), που περνά τις διακοπές της σε ένα παραλιακό ελληνικό χωριό, συναντά έναν αγροίκο βοσκό (Γιάννης Βόγλης) που με νοήματα προσπαθεί να της δώσει να καταλάβει πως δεν υπάρχει λόγος να τον φοβάται. Της προσφέρει μερικά αμύγδαλα, εκείνη το βάζει στα πόδια κι ο βοσκός τρέχει πίσω της. Οι αρχές της περιοχής, νομίζοντας ότι την έχει βιάσει, τον συλλαμβάνουν και τον κλείνουν στο κρατητήριο. Η Άναμπελ μάταια προσπαθεί να πείσει τον ενωμοτάρχη και τη γυναίκα που εκλήθη ως μεταφράστρια, ότι δεν συνέβη τίποτα κακό. Όταν τελικά εκείνος αφήνεται ελεύθερος, η κοπέλα έχει ήδη αναχωρήσει για την Αθήνα, κι ο βοσκός δεν αργεί να την ακολουθήσει. Τη βρίσκει και περνά μαζί της μια υπέροχη βραδιά, αλλά η Άναμπελ πρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα της κι ο άδολος έρωτας, που έλαμψε για λίγο, θα μείνει χωρίς επαύριο.

Trivia

- Η ταινία γυρίστηκε στην Άνδρο και στη Σαλαμίνα.

- Αν και ήταν ασπρόμαυρη, υπάρχει ένα μικρό τμήμα της με έγχρωμη προσθήκη αρχικού σταδίου και ελαφρώς έγχρωμη εικόνα με κοκκινωπή απόχρωση.

- Ήταν η επίσημη ελληνική υποβολή για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 1969.

- Συνολικά έφτασε τα 186.109 εισιτήρια (38η / 99).

- 4 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1968 (καλύτερης καλλιτεχνικής ταινίας, μουσικής, β' ανδρικού ρόλου και ειδική μνεία β' ανδρικού ρόλου).

- Υποψήφια για χρυσή σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας 1969.

Άγνωστες λεπτομέρειες

Η ιδέα για την ταινία ήταν του παραγωγού Κλέαρχου Κονιτσιώτη που ήθελε να κάνει μια σπονδυλωτή ταινία με θέμα τον ελληνικό τουρισμό που τότε, αναπτυσσόταν με ραγδαίους ρυθμούς.

Έμενε να βρεθεί ο χώρος των γυρισμάτων. Στόχος ήταν ένα απόμακρο, κάπως ερημικό χωριό. Ιδέα του Γιάννη Βόγλη ήταν το Μπατσί της Άνδρου όπου και τελικά η ταινία γυρίστηκε.

«Η μητέρα μου ήταν από την Άνδρο, από το Πάνω Κόρθι» είπε «και έτσι γνώριζα πολύ καλά το νησί αλλά και τους κατοίκους του. Επί χρόνια κάθε καλοκαίρι παραθέριζα στο Μπατσί, στο σπίτι της φίλης, Βίκυς Σαμαρίνα, στο «σπίτι του παππού» όπως το αποκαλούσε, σε ένα εκπληκτικό σημείο με εκπληκτική θέα». Όμως τα χρήματα της παραγωγής ήταν ελάχιστα, οπότε το «Κορίτσια στον ήλιο» εξελίχθηκε σε «οικογενειακή υπόθεση»…, παραδέχτηκε ο Βόγλης σε συνέντευξή του.

Χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες του ο Βόγλης φρόντισε για τη φθηνή διαμονή του συνεργείου και των ηθοποιών στα ξενοδοχεία, ενώ για λόγους οικονομίας στην ταινία έπαιξε τόσο ο Γεωργιάδης όσο και ο Κονιτσιώτης. Η καταπληκτική φωτογραφία του Νίκου Γαρδέλη έγινε «μόλις με δυο φώτα σε ένα νησί που δεν είχε σχεδόν καθόλου φωτισμό!»

Είναι λίγο ειρωνικό πως η πιο γνωστή ατάκα της ταινίας «Κορίτσια στον ήλιο», το «στάσου, μύγδαλα!» που φωνάζει ο βοσκός στην Άναμπελ, δεν είναι σκηνή γυρισμένη στην Άνδρο, αλλά στην Αθήνα, επειδή η σκηνή μπήκε όταν αποφασίστηκε να μεγαλώσει η διάρκεια της ταινίας… Έτσι λοιπόν το υπόλοιπο μέρος, όπου η ιστορία ολοκληρώνεται, γυρίστηκε χειμώνα στην Αθήνα». Ο Βόγλης θυμάται καλά και αυτά τα γυρίσματα γιατί στη διάρκειά τους έγινε και το βασιλικό πραξικόπημα, η αποτυχημένη προσπάθεια του βασιλιά Κωνσταντίνου να ανατρέψει τη χούντα των Συνταγματαρχών…

«Φορούσα την κάπα και ήταν πολύ βαριά. Το γυρίζαμε πάνω-κάτω συνέχεια. Κάποια στιγμή μπάφιασα και είπα στον Γεωργιάδη: “Έλα, ρε Βασίλη, αφού το ‘χουμε το πλάνο, βαρέθηκα πια, “στάσου μύγδαλα, στάσου μύγδαλα”. Κι εκείνος γυρνά και μου λέει:”Βόγλη! Αυτή η φράση θα σε κυνηγάει σ’ όλη σου τη ζωή».

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ;


Θα σου αρέσουν και αυτά